Δ. Μαρκόπουλος στο Πρώτο: Μερικές καταναλωτικές οργανώσεις είναι μόνο σφραγίδες (audio)

 Δ. Μαρκόπουλος στο Πρώτο: Μερικές καταναλωτικές οργανώσεις είναι μόνο σφραγίδες (audio)

Για την ακρίβεια μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και έμπειρος δημοσιογράφος στο εμπορικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα, όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Καθρέφτης» και συνομίλησε με το δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «ο κ. Λιανός ανέλαβε μια κομβική-σε ότι αφορά τα θέματα ακρίβειας-ανεξάρτητη αρχή (…). Όσον αφορά, την παραγωγή έργου η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έδειξε την τελευταία τετραετία με πενταετία τα αποτελέσματα τα οποία έπρεπε ως προς την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. Και δεν το λέω αυτό θεωρώντας ότι τα πάντα έχουν γίνει καλώς και ότι όλα είναι άριστα από την πλευρά μας. Προφανώς δυσχέρειες υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Όμως παρακολουθώντας την πορεία των προστίμων βλέπουμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή και αν θέλετε να το προσωποποιήσει και ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας με παρεμβάσεις του βάζει πρόστιμα σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και την ίδια στιγμή η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει την ταυτόχρονη παραγωγή έργου».

«Επομένως, και εμείς ως πολιτικά πρόσωπα έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τις ανεξάρτητες αρχές για το έργο που κάνουν, που επιτελούν ή που δεν παράγουν και επιτελούν. Με νόμο του Κώστα Σημίτη εκχωρήθηκε ένα μέρος της κυβερνητικής εξουσίας σε ανεξάρτητες αρχές για λόγους διαφάνειας, για λόγους μείωσης του όποιου πελατειακού κράτους και αν θέλετε και σωστό την τότε εποχή. Δεν ξέρω όμως αν αυτό είναι λειτουργικό. Παρακολουθώ δηλαδή μια σειρά ανεξάρτητων αρχών διαρκώς να διαμαρτύρονται για τα λίγα μέσα τα οποία έχουν για τους λίγους πόρους. Και το κεντρικό κράτος έχει τα ίδια προβλήματα» πρόσθεσε εν συνεχεία ο κ. Μαρκόπουλος.

Ερωτηθείς για το αν οι καταναλωτικές ενώσεις παίζουν κάποιο ρόλο στο θέμα του αν πρέπει να τιθασευτεί ή όχι η ακρίβεια αναφέρει το εξής «δυστυχώς δεν παίζουν κανένα ρόλο. Τα καταναλωτικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία και στη Γαλλία, η οποία έχει και μια παράδοση κινηματική, έχουν βάθος και συμμετοχή. Στην Ελλάδα εγώ και ως δημοσιογράφος το είχα επισημάνει και είχα δεχθεί σφοδρή κριτική και στα πλαίσια του πολέμου. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν κάποιες, μην πω όλες, αλλά κάποιες αλλά πολλές, συνδικαλιστικές οργανώσεις του καταναλωτικού κινήματος μόνο σφραγίδα, οι οποίες αναλώνονταν μόνο σ’ έναν αγώνα χρηματοδότησής τους από ευρωπαϊκά κονδύλια ή κρατικά κονδύλια. Εγώ λέω λοιπόν, ένα συνδικαλιστικό κίνημα είναι σωστό να χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, άρα έμμεσα σε έναν βαθμό να ελέγχεται και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις; Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι αλλά και φορείς που προσπαθούν σοβαρά στα κινήματα αυτά. Όμως ακούω πάρα πολλούς να μιλάνε για κάποιες οντότητες συνδικαλιστικές, οι οποίες δεν ξέρω τι μητρώα μελών έχουν ούτε για ποιο λόγο όταν κάνουν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν μαζεύουν τίποτα άλλο πέραν από δέκα άτομα με ένα πανό. Επομένως, αυτά δεν απηχούν το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν μπορούν να εκφράσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, που σημειωτέον δικαίως διαμαρτύρονται για την πορεία των τιμών».

«Θεωρώ ότι είναι μια πρώτη πολιτική τα πρόστιμα. Θα πρέπει οι πολιτικές να έχουν μεγαλύτερο βάθος. Θα πρέπει μαζί, σε συνεννόηση και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και με τις ίδιες τις επιχειρήσεις, να υπάρξει ένας αγώνας για την τιθάσευση των τιμών. Είναι πολύ-παραγοντικός ο αγώνας κατά της ακρίβειας, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από διεθνείς κατευθύνσεις. Δεν είναι μια ακρίβεια της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο (…). Θέλω λοιπόν, να πω ότι όσοι ερμηνεύουν για μικροκομματικούς λόγους το φαινόμενο ως αμιγώς ελληνικό, μάλλον δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη» είπε στο τέλος αναφορικά με τα πρόστιμα και για το αν θα πιάσουν τόπο ή όχι.

Πηγή: ertnews.gr

Related post