Η.Β: Βρετανός υπήκοος αντιμετωπίζει απέλαση λόγω Brexit
Γεννημένος στη Μεγάλη Βρετανία ένας 28χρονος, που δεν έχει φύγει ποτέ από τη χώρα, πρόκειται να απελαθεί στην Πορτογαλία, απ΄ όπου οι γονείς του μετανάστευσαν για περισσότερα από 30 χρόνια, αναφέρει ο Guardian.
Ο Ντμίτρι Λίμα γεννήθηκε στο Λάμπεθ, στο νότιο Λονδίνο, δεν μιλάει πορτογαλικά και δεν έχει πάει ποτέ στο εξωτερικό, αλλά έλαβε εντολή απέλασης από το Υπουργείο Εσωτερικών αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για αδικήματα ναρκωτικών. Δεν έχει προηγούμενες καταδίκες και άσκησε έφεση κατά της απόφασης απέλασης με το αιτιολογικό ότι είναι Βρετανός.
Υποστηρίζει ότι δεν υπέβαλε αίτηση και δεν μπόρεσε να εκδώσει βρετανικό διαβατήριο επειδή δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για τα απαιτούμενα τέλη.
Η περιπλοκότητα της υπόθεσης βρίσκεται στις νομοθετικές αλλαγές μετά το Brexit. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η απέλαση ενός πολίτη της ΕΕ, όπως κάθε άλλη υπηκοότητα, θεωρείται «ευνοϊκή για το δημόσιο καλό και το δημόσιο συμφέρον» εάν έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης άνω των 12 μηνών.
Πριν απο αυτές τις αλλαγές οι πολίτες της ΕΕ που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια και είχαν καταδικαστεί για έγκλημα απελαύνονταν μόνο “για σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας”.
Ο Λίμα καταδικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών με πρόθεση πώλησης και κατοχή απαγορευμένου όπλου (Taser) τον Αύγουστο του 2020, για την οποία καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση, εκ των οποίων εξέτισε πάνω από δύο χρόνια. Έλαβε εντολή απέλασης τον Οκτώβριο του 2022 αφού μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο κέντρο απέλασης μεταναστών Brook House στο αεροδρόμιο Gatwick.
Στην έφεσή του κατά της απέλασης, ο Λίμα επιμένει ότι είναι Βρετανός πολίτης επειδή η μητέρα και ο πατέρας του έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Το να χάσω τη ζωή που έχτισα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν καταστροφικό, τόσο ψυχικά όσο και συναισθηματικά», έγραψε στην έκκληση.
«Θεωρώ τη Βρετανία σπίτι μου γιατί εκεί πέρασα όλη μου τη ζωή», συνέχισε. «Παραδέχομαι τα λάθη μου και έχω εκτίσει την τιμωρία μου. Σχεδίαζα να ξαναπάρω τη ζωή μου μετά την έξοδο από τη φυλακή και να επανορθώσω το λάθος μου. Δυστυχώς, έλαβα διαταγή απέλασης και τοποθετήθηκα σε κέντρο κράτησης μετά την έκτιση της ποινής φυλάκισής μου. Η εντολή απέλασης με έριξε σε κατάσταση αβεβαιότητας, προκαλώντας μου συναισθηματικές και οικονομικές δυσκολίες».
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ο μόνος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που κατατέθηκε τον Μάιο του 2023 δεν έχει ακόμη ψηφιστεί. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως Βρετανοί εάν οι γονείς τους, χρησιμοποιώντας το δικαίωμά τους στην ΕΕ για ελεύθερη κυκλοφορία, εισήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το 2000.
Πηγή: ertnews.gr