Τα τροχαία πρώτη αιτία θανάτου σε νεαρές ηλικίες – Έλεγχοι αλκοτέστ σε όλη τη χώρα
Η επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων ξημέρωσε με την είδηση του χαμού ενός ακόμη νέου ανθρώπου, μόλις 24χρόνων, σε τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη. Κατανάλωση αλκοόλ, χρήση κινητού, παραβίαση του κόκκινου, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε οδική παιδεία.
Μόνο το πρώτο δεκάμηνο, 518 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Ειδικότερα, το τριήμερο από τις 23 έως τις 25 Δεκεμβρίου, σε 95 τροχαία σε όλη τη χώρα – τα περισσότερα στον αστικό ιστό- σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι -νέοι στην πλειονότητα τους- και τραυματίστηκαν 119.
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 24χρονος στις 3.30 τα ξημερώματα της Τρίτης προσέκρουσε με σφοδρότητα σε τσιμεντένιο τοιχίο στην Επανομή Θεσσαλονίκη. Ο θάνατος του οδηγού ήταν ακαριαίος.
Ξημερώνοντας Χριστούγεννα, ακόμη δύο νέα παιδιά, ένας 18χρονος και μια 17χρονη, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στα Βριλήσσια. Ο νεαρός οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, χτύπησε αρχικά σε κολόνα, στη συνέχεια σε τοίχο και κόπηκε στα δύο.
Και στη λεωφόρο Σχιστού στο Πέραμα, και πάλι ξημερώνοντας Χριστούγεννα, δύο νέα παιδιά, 22 και 28 χρόνων, βγήκαν από το διαλυμένο αυτοκίνητό τους ακρωτηριασμένα στα κάτω άκρα.
Έλεγχοι αλκοτέστ
Αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Και όμως, το τριήμερο 23 έως 25 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 14.298 έλεγχοι αλκοτέστ σε όλη τη χώρα και διαπιστώθηκαν 380 άτομα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι από την τροχαία στο κέντρο της Αθήνας οδηγούν υπό επήρεια αλκοόλ.
Όπως δήλωσαν πολίτες στην κάμερα της ΕΡΤ: «αποφεύγω να πίνω και να πιάνω τιμόνι».
«Η υπευθυνότητα είναι πολύ σημαντική είναι τεράστιο κομμάτι στην κοινωνία μας η οποία απουσιάζει».
«Έχουμε κακή νοοτροπία γενικά, πίνουν πολύ και οδηγούν δεν υπάρχουν αυστηρά μέτρα».
«Φροντίζω να έχω πάντα έναν άνθρωπο μαζί μου που αν εχω πιεί να οδηγήσει αυτός»
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την 1 η αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών. Στατιστικά στοιχεία που σοκάρουν και ταυτόχρονα θυμίζουν την αναγκαιότητα της κυκλοφοριακής παιδείας από τις πολύ μικρές ηλικίες.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων: «βιώνουμε κάθε μέρα σαν χώρα μια γενοκτονία στην άσφαλτο, τα παιδιά να μάθουν από μικρά και τις συμπεριφορές τις οδηγικές να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της τροχαίας ο οποίες τα τελευταία χρόνια αποδεκατίστηκαν με παρουσία τροχονόμων στους δρόμους με περιπολικά με ελέγχους και βέβαια με την επιβολή προστίμου».
Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι της τροχαίας σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.