Εμμηνόπαυση: Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία
Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως εξάψεις, διαταραχές του ύπνου, γνωστικές αλλαγές, κολπική ξηρότητα και ακράτεια που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.
Η ορμονοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης αλλά και της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις θεραπείες αυξάνουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ), κατά την οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος μέσα στις φλέβες. Η φαρμακευτική θεραπεία με στατίνες έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και ΦΘΕ. Σε ορισμένες μελέτες η θεραπεία με στατίνες σε συνδυασμό με την ορμονοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.
Τώρα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με στατίνες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από σχεδόν 224.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 64 ετών μεταξύ 2007 και 2019. Μεταξύ των συμμετεχόντων, σχεδόν 20.000 είχαν υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία και περίπου 36.000 είχαν λάβει θεραπεία με στατίνες. Κατά την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν 53% υψηλότερος στις γυναίκες που είχαν λάβει ορμονοθεραπεία. Ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής μειώθηκε σε μόλις 25% στις γυναίκες που είχαν λάβει και ορμονοθεραπεία και στατίνες.
«Ορισμένοι τύποι οιστρογόνων μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φυσικές διαδικασίες πήξης του σώματος, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των καταρρακτών της πήξης», δήλωσε η Δρ. Σούζαν Γουέλερ επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής αλλά δεν είναι σαφές πώς συμβαίνει αυτό, αν και τα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι οι στατίνες είναι γενικά καλά ανεκτές, συνταγογραφούνται ευρέως για καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν τον κίνδυνο για μείζονα αγγειακά συμβάντα», εξήγησε η ερευνήτρια.
Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο να αποσαφηνίσει τη συσχέτιση μεταξύ της ορμονοθεραπείας, της χρήσης στατίνης και του κινδύνου ΦΘΕ, ειδικά στις γυναίκες ηλικίας 50 έως 64 ετών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θεραπεία με στατίνες μείωσε τον κίνδυνο ΦΘΕ που σχετίζεται με την ορμονοθεραπεία, με τις στατίνες να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν και η θεραπεία με στατίνες σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ΦΘΕ, δεν εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στις γυναίκες και στους γιατρούς ότι ο πιθανός κίνδυνος για καρκίνο του μαστού παραμένει αφού η ορμονοθεραπεία και η θεραπεία με στατίνες δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο», κατέληξε η Δρ. Γουέλερ.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress, Medical News Today