Ισπανία: Η κυβέρνηση αγοράζει το 10% της Telefónica για να αντιμετωπίσει τη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενη «εθνικούς λόγους»
Πριν από 25 χρόνια ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της Ισπανίας Telefónica, εγκατέλειπε τον δημόσιο χαρακτήρα του για να περάσει σε χέρια ιδιωτών. Την πορεία της Telefónica ακολούθησαν και άλλες εταιρίες του δημοσίου, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής των ιδιωτικοποιήσεων. Μετά τον περίπλου της σε ιδιωτικά χέρια, η ισπανική κυβέρνηση αγοράζει σήμερα το 10% της εταιρίας, επικαλούμενη “εθνικούς λόγους”.
Με αυτήν την κίνηση, το ισπανικό δημόσιο θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος του τηλεπικοινωνιακού φορέα, του οποίου το κεφάλαιο εγκατέλειψε πριν από 25 χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά ο βασικός είναι ότι πριν από τρεις μήνες η Saudi STC Group, η κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε το 9,9% των μετοχών της Telefónica έναντι 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την διαδικασία θα προχωρήσει η Κρατική Εταιρεία Βιομηχανικής Συμμετοχής (SEPI) αγοράζοντας το 10% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ το Δημόσιο θα εκταμιεύσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τρίτη, η μετοχή της Telefónica εισήχθη στο άνοιγμα του Ibex 35 στα 3,60 ευρώ ανά μετοχή.
Η κίνηση του σαουδαραβικού Ομίλου STC αιφνιδίασε τον ισπανικό οικονομικό κόσμο αλλά και την κυβέρνηση καθώς η ανησυχία και η αβεβαιότητα ότι και άλλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο ισπανικές εταιρίες θα χάσουν αυτό που η κυβέρνηση περιέγραψε ως «στρατηγική αυτονομία.” Ή με άλλα λόγια: φόβος ότι μεγάλες ισπανικές εταιρείες θα ελέγχονται από ξένα κεφάλαια.
Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο επεσήμανε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι σύμφωνη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, «που έχουν ή αυξάνουν τη δημόσια συμμετοχή τους στους μεγάλους στρατηγικούς φορείς τηλεπικοινωνιών». Σύμφωνα με την Καλβίνιο, η Telefónica είναι «η πιο στρατηγική εταιρεία» στην Ισπανία, όχι μόνο λόγω της παρουσίας της στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας, αλλά και «λόγω του βάρους της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας». «Είναι μια απόφαση που στοχεύει στην παροχή σταθερότητας ώστε η εταιρεία να πετύχει τους στρατηγικούς της στόχους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της η Telefónica ανακοίνωσε ότι “θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2026, για να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και να παρέχει την καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες της».
Αυτή η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αγορά του 10% των μετοχών της βρίσκει την (μέχρι πρότινος ιδιωτική) Telefónica εν μέσω διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει σειρά απολύσεων που υπολογίζονται στις 4.000 αλλά και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων του προσωπικού της.
Πηγή: ertnews.gr