Τροπολογία για την άδεια παραμονής μεταναστών: Διαφωνία Α. Σαμαρά με Ά. Γεωργιάδη ― Πυρά από την αντιπολίτευση
Τροπολογία που προβλέπει το δικαίωμα χορήγησης άδειας διαμονής σε μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν χωρίς άδεια στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Τροπολογία που ήδη προκάλεσε αντιδράσεις.
Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αφιέρωσε όλη την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, στο να εξηγήσει τι προβλέπει η διάταξη για την άδεια εργασίας παράτυπων μεταναστών που προκάλεσε την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παραμένει η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2014 και προβλέπει την 7ετία παραμονής και όπως διευκρινίζει, «μόνο για μία φορά και επειδή έχουμε μεγάλη ανάγκη εργατικών χεριών θα ισχύει η δυνατότητα οι παράτυποι μετανάστες αν έχουν συμπληρώσει 3ετία μέχρι 30/11/23 θα μπορούν να πάρουν άδεια διαμονής και εργασίας».
«Συμφωνία αξίας 1 δισ. ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και σήμερα ήδη δουλεύουν 1000 και θα φτάσουν στις 3.000. (…) Σήμερα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι γεμάτα πλοία, εργαζόμενους και έχουμε και μια συμφωνία 1 δισ.», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Σε δύο σημεία διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι απάντηση στον «αγαπημένο του» Αντώνη Σαμαρά. «Δεν είναι απάντηση στον αγαπημένο μου Σαμαρά, που έχω λατρεία, αλλά στην ουσία της διάταξης».
«Αλλάζουμε τα κριτήρια για την 7ετία παραμονής στη χώρα, ως κριτήριο αυτόματης διαμονής; Όχι. Παραμένουν τα 7 χρόνια, δεν τα αλλάζουμε σε 3. (…) Δίνουμε μία άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια που έχουν βέβαια χρονολογία διαμονής».
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν αντιδικώ με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν υπάρχει αλλαγή στη μεταναστευτική μας πολιτική».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας, ανέφερε: «Απαράδεκτη η τροπολογία Καιρίδη».
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είπε «ναι αλλά με κανόνες για τις λύσεις που δίνει. Καθυστερημένη ενέργεια από την κυβέρνηση».
Η Ελληνική Λύση σημείωσε ότι «η τροπολογία είναι ντροπή, να αποσυρθεί».
«Η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι», σημείωσαν οι Σπαρτιάτες.
Τέλος, η Νίκη τάσσεται κατά της τροπολογίας αυτής.