Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: «Σημαντικό βήμα η διακήρυξη των Αθηνών – Μπορεί να φέρει συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»
Στην εποικοδομητική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η διακήρυξη των Αθηνών θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση επί της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στο μεταξύ, για μια ολόκληρη ώρα συνομίλησαν στο τηλέφωνο, Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο Μπάιντεν «βλέπει θετικά το θέμα των F-16», αλλά περιμένει την τουρκική απόφαση για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Στα επόμενα βήματα του ελληνο-τουρκικού διαλόγου αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός αναδεικνύοντας τη σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών, αφετέρου υπογραμμίζοντας ότι η εποικοδομητική σχέση των δύο πλευρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε συζήτηση επί της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
«Η διακήρυξη των Αθηνών ένα σημαντικό βήμα που προσδιορίζει τα επόμενα βήματα στα οποία θέλουμε από κοινού να πορευτούμε. Η σχέση μας βρίσκεται σε μία καλή πορεία που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε και το δύσκολο ζήτημα που δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε. Της οριοθέτησης δηλαδή θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα και ενώ η Τουρκία να καθυστερεί χαρακτηριστικά την έγκριση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις διαφορές μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να διευρύνουν τη μεταξύ τους απόσταση, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Ο Τούρκος ηγέτης κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν την άνευ όρων υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ενώ συνέδεσε για ακόμα μία φορά τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την αγορά των τουρκικών F-16.
«Σχετικά με τις εξελίξεις για τα F-16 ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει ότι υπάρχει θετική προοπτική και πως είναι έτοιμος να κάνει κάθε είδους προτάσεις στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα. Φυσικά, το μόνο ζήτημα που θέτουν (οι ΗΠΑ) είναι η δική μας προσέγγιση στο θέμα της Σουηδίας» υποστήριξε.
Ο Λευκός Οίκος επαναλαμβάνει τη στήριξή του για την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών, με το θέμα πάντως να εξαρτάται από τις αποφάσεις του Κογκρέσου.
«Συζήτησαν για την πρόσβαση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα δεν θα μου προκαλούσε καθόλου έκπληξη να συζητήθηκε το γεγονός ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό των (τουρκικών) F-16» είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ .
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτησε τις θετικές εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξη του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα στη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας.
Το ζήτημα της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητηθεί εντός του επόμενου διαστήματος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.