Βραβείο Ζαχάρωφ: Απονομή μετά θάνατον στη Μαχσέ Αμίνι και στο ιρανικό κίνημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συγκεντρώθηκε στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, απένειμε το μεταθανάτιο Βραβείο Ζαχάρωφ στη Μαχσέ Αμίνι και στο ιρανικό κίνημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» χτες Τρίτη, χωρίς την οικογένεια της νεαρής Ιρανής Κούρδικης καταγωγής , στην οποία οι αρχές της Τεχεράνης δεν επέτρεψαν να φύγει από τη χώρα .
Το Βραβείο Ζαχάρωφ, η υψηλότερη διάκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρέδωσε η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, στον δικηγόρο της οικογένειας του Μαχσέι Αμίνι, Σάλεχ Νικμπαχτ.
Διάβασε ένα μήνυμα της μητέρας της νεαρής, Mozhgan Eftekhari “Ο πόνος για την εξαφάνιση της Τζίνα (το δεύτερο όνομα της Μαχσά Αμίνι ήταν Jina-) είναι μέσα μου και θα παραμένει πάντα, και όλοι οι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο θα κουβαλούν τον πόνο μέσα τους. Όπως ακριβώς το όνομα της Jeanne D’ Arc έχει γίνει σύμβολο ελευθερίας, έτσι θα μείνει το όνομα της Τζίνα. Από τη γενέτειρα της αιώνιας Τζίνας, σας μεταφέρω την ατελείωτη ευγνωμοσύνη μου και της οικογένειάς μου και ελπίζω να παραμείνετε σταθεροί και περήφανοι για την επιλογή σας. Ας ελπίσουμε ότι καμία φωνή δεν θα φοβάται να πει τη λέξη ελευθερία», είπε ο Mozhgan Eftekhari στο μήνυμα που διάβασε ο δικηγόρος.
Επίσης, το κίνημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» εκπροσωπήθηκε από δύο ακτιβιστές. Πρόκειται για την Afsoon Najafi, της οποίας η αδερφή Hadis σκοτώθηκε σε ηλικία 22 ετών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης προς τιμήν του Mahse Amini τον Σεπτέμβριο του 2022 και η Mersedeh Shahinkar, η οποία τραυματίστηκε στα μάτια κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά του ιρανικού καθεστώτος τον Οκτώβριο του 2022.
Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης το 2023 θα απονεμηθεί μετά θάνατον στη Mahsa Amini και στο κίνημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.
Η Mahsa Amini πέθανε σε ηλικία 22 ετών στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας του Ιράν για τις γυναίκες.
Ο θάνατός της οδήγησε σε μήνες διαδηλώσεων κατά των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών του Ιράν και η Mahsa Amini έγινε σύμβολο της μάχης ενάντια στο ισλαμικό πέπλο. Η καταστολή αυτού του κινήματος οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες συλλήψεις.
Η οικογένεια της Μαχσέ Αμίνι είχε προγραμματίσει να παρευρεθεί στην τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ στην ολομέλεια του ΕΚ, αλλά δεν μπόρεσε να φύγει από τη χώρα γιατί της είχε απαγορευτεί η έξοδος από το ιρανικό καθεστώς. Καθοδόν προς τη Γαλλία, οι ιρανικές αρχές σταμάτησαν τους γονείς και τον αδερφό της νεαρής γυναίκας στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν. Τώρα υπόκεινται σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
“Η μεταχείρισή τους είναι ένα άλλο παράδειγμα του τι αντιμετωπίζει ο λαός του Ιράν καθημερινά. Το θάρρος και η ανθεκτικότητα των Ιρανών γυναικών και ο αγώνας τους για δικαιοσύνη, ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα σταματήσουν. Οι φωνές τους δεν μπορούν να σωπάσουν. Και ακόμα κι αν δεν είναι εδώ σήμερα θα γίνει αισθητή η παρουσία τους», είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα στην ομιλία απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ.
Μετέφερε στο κίνημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία», που εκπροσωπείται στο ΕΚ από τους ακτιβίστριες Afsoon Najafi και Mersedeh Shahinkar, ότι «η θέλησή σας να στηρίξετε τους συγγενείς και τους φίλους σας που φυλακίστηκαν ή σκοτώθηκαν μας εμπνέει όλους και το θάρρος σας για την καταπολέμηση της αδικίας είναι παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες. Αυτό το Κοινοβούλιο είναι το σπίτι σας και το θάρρος σας θα κερδίσει επειδή έχετε έναν δίκαιο σκοπό».
Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ονομάστηκε προς τιμή του σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάρωφ. Η αξία του βραβείου είναι 50.000 ευρώ.
Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στον «θαρραλέο ουκρανικό λαό», που αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή.
Πηγή: Agerpres.ro