Όπερα και Μπαλέτο Τσέπης: Σε μέγεθος μινιατούρας πέντε από τις παραγωγές της Λυρικής με δημιουργούς και ερμηνευτές παιδιά
Το νέο πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον γενικό τίτλο Όπερα και Μπαλέτο Τσέπης που μετατρέπει σε μέγεθος μινιατούρας πέντε από τις παραγωγές που θα παρουσιάσει φέτος η ΕΛΣ έκανε πρεμιέρα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου με την Μποέμ, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι. Το συγκεκριμένο project θα επαναληφθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, αφορά παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών τα οποία θα συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο αυτοτελές εργαστήριο, κατά το οποίο θα δημιοργήσουν και θα παρουσιάσουν τη δική τους διαδραστική εκδοχή του αριστουργήματος του Ιταλού συνθέτη. Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η Αναστασία Κότσαλη από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή που σχεδίασε το συγκεκριμένο σκέλος του προγράμματος μίλησε στο ertnews.gr και την Αγγέλα Παπαθανασίου.
Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα Όπερα και Μπαλέτο Τσέπης;
Το νέο πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης για βρέφη, νήπια και παιδιά Δημοτικού φέρνει σε μέγεθος μινιατούρας πέντε από τις παραγωγές που θα παρουσιάσει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Καρυοθραύστης του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, η Κοππέλια σε μουσική του Λεό Ντελίμπ και χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ, οι Παλιάτσοι του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, η μπαλετική εκδοχή της Κάρμεν σε μουσική Ροντιόν Σεντρίν – Ζωρζ Μπιζέ και χορογραφία Γιόαν Ίνγκερ, καθώς και η Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι γίνονται διαδραστικές παραστάσεις που θα προτρέψουν τους μικρούς καλλιτέχνες να εμπλακούν ενεργά σε αυτές τόσο ως ερμηνευτές όσο και ως ακροατές. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που έχει στόχο την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών, οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια θεάτρου, μουσικής και χορού και θα παρακινηθούν να πειραματιστούν και να συνθέσουν τις δικές τους καλλιτεχνικές ιδέες, τις οποίες θα εντάξουν στις συνεπτυγμένες εκδοχές των παραπάνω έργων.
Ξεκινήσατε με Μποέμ. Ποια στοιχεία του έργου θα χρησιμοποιήσετε για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των παιδιών;
Οι Μποέμ γράφτηκαν απ’ τον τριανταπεντάχρονο Πουτσίνι, ως μια ανήσυχη μουσική επιστολή αφιερωμένη στους νέους του καιρού του, λουσμένη στο μεσογειακό φως. H οικονομική ανέχεια, η νεολαία που παλεύει να μην συνθλιβεί από το σκληρό κοινωνικοπολιτικό σύστημα, οι καλλιτέχνες που καίνε τα έργα τους για να ζεσταθούν, μια εποχή αποευαισθητοποιημένη, αυστηρώς ακατάλληλη για όνειρα. Κι όμως εκείνα επιβιώνουν μέσα από τη δύναμη της φιλίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης…Υπάρχει κάτι πιο επίκαιρο από αυτό;
Πώς ακριβώς θα δουλέψετε με τα παιδιά; Τι «εργαλεία» θα χρησιμοποίησετε;
Οι μελωδίες του Πουτσίνι χαρακτηρίζονται συχνά ως πρόδρομος των film scores, έντονα κινηματογραφικές, με μια πολύ ξεχωριστή αίσθηση μουσικής δραματουργίας. Τα παιδιά θα αξιοποιήσουν τα νέα μέσα για τη μουσική και την εικόνα, την τεχνική του βίντεο, της λούπας, του μελωδικού κολάζ για να δημιουργήσουν ένα σύμπαν ετερόκλητων αναφορών που συνομιλεί με το έργο του μεγάλου συνθέτη. Θα συνθέσουν μια αφήγηση αξιοποιώντας διαφορετικά εργαλεία, πέρα από τον λόγο. Η ίδια η όπερα ως είδος, εξάλλου, αποτέλεσε μια τομή διαρρηγνύοντας τη ραχοκοκαλιά της αφήγησης από τα «παραδοσιακά» της εργαλεία, παίζοντας με την έννοια του χρόνου, του ρυθμού, της ησυχίας, της σιωπής για να πει τη δική της ιστορία.
Μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει την όπερα και το μπαλέτο και γιατί;
Το μπαλέτο και η όπερα είχαν πάντα στον πυρήνα τους τους πόθους και τα πάθη της ανθρώπινης ύπαρξης. Την αναζήτηση της αγάπης, τη δύναμη της φιλίας , την αγωνία για ένα καλύτερο αύριο. Ξεδιπλώνουν στη σκηνή μια τελειοθηρικά εξελιγμένη τεχνική αιώνων, σαν ένα σπάνιο χειροποίητο στολίδι, που φτιάχτηκε με κόπο και χρειάζεται φροντίδα. Η παρακαταθήκη αυτού του κάματου τέχνης, τεχνικής και ομορφιάς, εντυπωσιακή και μοναδική, η ανθρώπινη φωνή που χωρίς μικρόφωνο ακούγεται πάνω από μια ολόκληρη ορχήστρα τραγουδώντας για όλα αυτά που μας αγγίζουν, συγκινεί και συναρπάζει όλες τις ηλικίες.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της ομάδας Ραφή;
Τον Ιούνιο του 2024 η Ομάδα Ραφή συμπράττει εκ νέου με τους Οros Ensemble και τον εικαστικό Πέτρο Τουλούδη για να παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη λυρική performance «Koυταλιανοί ή το βάρος της ιστορίας» ,σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το έργο δημιουργήθηκε στο Πλαίσιο του Θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» το 2022 και διατρέχει ένα παραγνωρισμένο κομμάτι της αστικής μας ιστορίας φέρνοντας στο προσκήνιο τους Έλληνες μασίστες και λαϊκούς παλαιστές που μεσουράνησαν στα χωριά και τις πόλεις μετά το 1922.
Πληροφορίες
Μποέμ – Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Όπερα και Μπαλέτο Τσέπης
Ηλικίες: 8 έως 12 ετών
Ημερομηνίες και ώρες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 9 Δεκεμβρίου (17.00-20.00), 10 Δεκεμβρίου (11.00-14.00) Δεκεμβρίου 2023
Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή (Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη), Μιχάλης Καλκάνης (συνθέτης, μουσικός), Αντώνης Κάππας (visual artist)
Θα ακολουθήσουν οι εξής εκδηλώσεις:
Καρυοθραύστης
Ηλικίες: 1 έως 3 ετών – απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 16, 17, 23, 24 Δεκεμβρίου 2023
Ώρα έναρξης Σάββατα 17.00, Κυριακές 11.00
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα Tικ Tακ Nτο (Σύλληψη: Αργυρώ Ταμβάκου)
Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 04 Ιανουαρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ
Παλιάτσοι
Ηλικίες: 4 έως 7 ετών – απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 27, 28 Ιανουαρίου & 3, 4 Φεβρουαρίου 2024
Ώρα έναρξης Σάββατα 17.00, Κυριακές 11.00
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα Tικ Tακ Nτο (Σύλληψη: Αργυρώ Ταμβάκου)
Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ
Κάρμεν
Ηλικίες: 8 έως 12 ετών
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 10, 11, 17, 18 Φεβρουαρίου 2024
Ώρα έναρξης Σάββατα 17.00, Κυριακές 11.00
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Σταυρούλα Παυλίκου, Μαρία Τερζάκη (Ομάδα Αρνίτσι Μπίτσι)
Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ
Κοππέλια
Ηλικίες: 4 έως 7 ετών – απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 11, 12, 18, 19 Μαΐου 2024
Ώρα έναρξης Σάββατα 17.00, Κυριακές 11.00
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Opahop (Δημήτρης Σινάνογλου, Αθηνά Τασούλα, Νάντια Ζαγκλή, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Καραμπερόπουλος)
Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
Υποβολή συμμετοχής έως Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ
Πηγή: ertnews.gr