Οι παχύσαρκοι κοστίζουν στο κράτος 100 δισ. λίρες τον χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία
Εκατό δισεκατομμύρια λίρες ετησίως κοστίζουν στο βρετανικό κράτος οι υπέρβαροι. Όλα δείχνουν ότι ανατρέπονται τα σχέδια του Ρισι Σουνακ να επαναφέρει τους μακροχρόνια ασθενείς στην εργασία , τερματίζοντας το εθνικό σκάνδαλο» των 2,5 εκατομμυρίων ατόμων σε ηλικία εργασίας λόγω ανικανότητας.
Η επίδραση στην εθνική παραγωγικότητα από τους υπέρβαρους είναι εννέα φορές μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί διαπιστώνει ο Χένρι Ντίμπλμπι, ο τσάρος» των τροφίμων της Βρετανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης, τα δύο τρίτα των ενηλίκων Βρετανών είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σχέση με μισή γενιά πριν, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στις πιο βαριές κατηγορίες.
Το κόστος της παχυσαρκίας αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον 10 δισεκατομμύρια λίρες τα επόμενα 15 χρόνια καθώς ο πληθυσμός της χώρας γερνάει, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη έκθεση για τον αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας.
Ο μέσος άνδρας ζυγίζει τώρα 6 κιλά περισσότερο από το 1993 και η μέση γυναίκα είναι 5 κιλά βαρύτερη. Τα μέτρα κατά της παχυσαρκίας, όπως η διαφήμιση του πρόχειρου φαγητού στις 21:00 μμ και η απαγόρευση των συμφωνιών αγοράς ένα συν ένα δώρο για ανθυγιεινά προϊόντα, έχουν αναβληθεί μέχρι το 2025 καθώς η υπουργός Υγείας επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους «βοήθεια και συμβουλές για να είναι πιο υγιείς» .
Ωστόσο, το κόστος της παχυσαρκίας στη Βρετανία ανέρχεται στα 58 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, λόγω παθήσεων που σχετίζονται με το βάρος, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή πίεση αίματος, ο καρκίνος και διάφορα εγκεφαλικά προβλήματα .
Σε μια ομιλία σε συνέδριο της Βασιλικής Εταιρείας, ο Ντίμπλεμπι θα παρουσιάσει στοιχεία που περιγράφει ως «καταστροφή» και θα δείξει ότι το χτύπημα στο NHS και την οικονομία θα αφήσει τις κυβερνήσεις «σακατωμένες» χωρίς δράση. Ο Μπλερ υποστήριξε την έκκληση του Ντίμπλεμπι για περισσότερους φόρους στη ζάχαρη, αλλά οι υπουργοί απέρριψαν την πρόταση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 27,8 τοις εκατό του πληθυσμού είναι παχύσαρκο, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, τα νοικοκυριά αγοράζουν λιγότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση βοδινού κρέατος μειώθηκε κατά 55 τοις εκατό, φρέσκων λάχανων κατά 67 τοις εκατό και φρέσκων μήλων κατά 44 τοις εκατό. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι η ευνοϊκότερη οικονομική πρόσβαση των επεξεργασμένων τροφίμων είναι ένας σημαντικός μοχλός αυτών των διατροφικών προτύπων.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εφάρμοσε την πρώτη της στρατηγική επικεντρωμένη στη μείωση της παχυσαρκίας το 1992 και άλλες προσπάθειες ακολούθησαν με μικτή όμως επιτυχία.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση απαγόρευσε στα μεγάλα καταστήματα να τοποθετούν είδη με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι σε περίοπτες θέσεις.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τριάντα εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούν λόγω ακρίβειας και φτώχειας να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης έως το τέλος του 2024, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρει πως οι αυξανόμενες τιμές βασικών προϊόντων και ενέργειας, οι αυξήσεις μισθών που υπολείπονται του ύψους του πληθωρισμού και η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας θα οδηγήσουν το 43% των βρετανικών νοικοκυριών σε τέτοια ένδεια ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων ή καινούρια ρούχα ή να κάνουν κάποια δαπάνη για μη αναγκαία είδη.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 22% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας επειδή τα βγάζουν πέρα με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Επιπλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορονοϊού ανέβασαν τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων τον τελευταίο χρόνο, επηρεάζοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με το κόστος των βασικών προϊόντων όπως το γάλα, το τυρί και τα αυγά να αυξάνεται.
Πηγή: ertnews.gr