Οι νέοι σταθμοί του μετρό αλλάζουν την Αθήνα: Στην ΕΡΤ ένας από τους αρχιτέκτονες του έργου «ξανασυστήνει» τους δρόμους της πρωτεύουσας
Ως μία «αποκατάσταση» του αστικού τοπίου ήταν η πρόταση του αρχιτέκτονα, Γιώργου Αποστολόπουλου, που ανέλαβε την ανάπλαση της πλατείας για τον νέο σταθμό της γραμμής 4 του μετρό, στην Ακαδημίας, ανάμεσα στη Νομική και στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών.
Μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε πως «από τη μία, προτείναμε το πως θα μπορούσε το υφιστάμενο αστικό τοπίο να απλοποιηθεί, δηλαδή διάφορα συστήματα όπως οι διάφορες στάσεις που έχουμε στη συγκεκριμένη περιοχή να απαλειφθούν διάφορα καλώδια, διάφοροι στύλοι φωτισμού να απλοποιηθούν και από την άλλη πως τρία από τα σημαντικότερα κτίσματα του κέντρου της Αθήνας να αποκτήσουν μια νέα ανάπλαση γύρω τους».
«Αυτό που προτείνουμε είναι να χρησιμοποιηθούν οι δύο κήποι του κτιρίου της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης, να πλουτίσει το πράσινο τους και ουσιαστικά να διαμορφώσουμε την είσοδο του δημόσιου αυτού χώρου» σημείωσε μεταξύ άλλων για τα σημαντικά σημεία της ανάπλασης, σημειώνοντας παράλληλα πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας, ενός τριών εμβληματικών κτιρίων νεοκλασικών κτιρίων που αυτά έπρεπε να αναδειχθούν με κάποιο τρόπο. Πράσινοι πυρήνες, νέοι, δημιουργούνται και υφιστάμενοι πλουτίζουν».
Ερωτηθείς για περισσότερο πράσινο που έχει ανάγκη η Αθήνα σημείωσε πως σε πολλά σημεία αυτό θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, φέρνοντας ως παράδειγμα τις οδούς Μασσαλίας και Ρήγα Φεραίου αλλά και την πλατεία μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο.
Μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε συνεργασία με αρχιτέκτονες τοπίου, ενώ για την επιλογή των δέντρων σημείωσε πως «έγινε για να μπορέσουν να προσαρμοστούν τόσο στην υφιστάμενη φύτευση της συγκεκριμένης περιοχής, όπως και στο να επιλέξουμε εγχώρια είδη τα οποία θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις καιρικές συνθήκες».
Ερωτηθείς για πιθανούς βανδαλισμούς που θα καταστρέψουν το αποτέλεσμα σημείωσε πως «οι δύο αυτοί διαγωνισμοί ήταν μια καλή ευκαιρία για να προτείνουμε μια νέα μορφή στο αστικό τοπίο και ουσιαστικά να προτείνουμε μια νέα σχέση για τον πολίτη αυτής της πόλης» κάνοντας παράλληλα λόγο «για αλλαγή της νοοτροπίας του ανθρώπου, του τρόπου με τον οποίο αισθανόμαστε καθώς περπατάμε μέσα στην πόλη».
Πηγή: ertnews.gr