Γ. Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: Να είμαστε προετοιμασμένοι για «κακά νέα»

 Γ. Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: Να είμαστε προετοιμασμένοι για «κακά νέα»

Να είναι έτοιμη η δυτική στρατιωτική συμμαχία για άσχημα νέα από το ουκρανικό μέτωπο ζήτησε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του το Σάββατο στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, την ίδια ώρα που το Κίεβο συνεχίζει να αμύνεται κατά της ρωσικής εισβολής.

«Οι πόλεμοι εξελίσσονται σε φάσεις», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ και υπογράμμισε πως «πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία και στις καλές και στις κακές στιγμές» ζητώντας επιπλέον «να είμαστε προετοιμασμένοι για άσχημα νέα», χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένος.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα οι Δυτικοί σύμμαχοι συζητούν για πυρομαχικά και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία και καθώς η Μόσχα ενισχύει τα επίπεδα στρατευμάτων της.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την Παρασκευή για αύξηση του αριθμού των στρατιωτών κατά περίπου 170.000, φτάνοντας συνολικά το 1,3 εκατομμύρια. Οι πρώτες γραμμές έχουν μετακινηθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες, παρά την αντεπίθεση του Κιέβου το καλοκαίρι, όμως οι Ουκρανοί, έχουν προκαλέσει ζημιές βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ιδίως λόγω της χρήσης πυραύλων cruise.

«Πρόκειται για μεγάλες νίκες, παρόλο που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην πρώτη γραμμή», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη και κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών, θρηνώντας την κατακερματισμένη κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης.

Κάνοντας και αυτοκριτική σημείωσε πως «δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε», ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να κοιτάξουν πέρα ​​από τα εθνικά τους συμφέροντα και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

«Μια νίκη για τον Πούτιν δεν θα ήταν μόνο μια τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά θα αποτελούσε επίσης κίνδυνο για τους υπόλοιπους συμμάχους» σημείωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως «όσο περισσότερο υποστηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος».

Related post