Φορολογικά κίνητρα εισηγούνται οι παράγοντες της αγοράς για μείωση των τιμών και εύρεση στέγης
Με την παραδοχή ότι λόγω της προνομιακής θέσης της χώρας μας και της προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό, οι τιμές των ακινήτων μόνο προς τα πάνω θα συνεχίσουν να πηγαίνουν και μάλιστα σε ρυθμό τριμήνου, όταν ήδη η αύξηση στις ζητούμενες τιμές πωλήσεων φτάνει και υπερβαίνει το 50% για τις νεόδμητες κατοικίες την τελευταία εξαετία, οι παράγοντες της αγοράς προτείνουν δύο τρόπους για την εξομάλυνση της κατάστασης.
Όπως ανέφερε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ο τιμές των ακινήτων δεν προσδιορίζονται από τους ιδιοκτήτες τους μόνο, αλλά τις προσδιορίζουν και αυτοί που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν. Αυτό το δεδομένο, σε συνάρτηση με την επενδυτική συγκυρία για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε ένα δρόμο οικονομικής ανάκαμψης και ενώ η γεωπολιτική της θέση είναι το καλύτερο κομμάτι της Μεσογείου, εξηγεί για ποιο λόγο υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας τους προσκαλεί γι’ αυτό μέσω και της Golden Visa.
Συγκεκριμένα όσο αφορά στην ενοικίαση κατοικίας, ο κ. Παραδιάς επισήμανε ότι έχει παλιώσει το κτιριακό δυναμικό της χώρας, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να μένουν κλειστά και ξενοίκιαστα, επομένως να υπάρχει μειωμένη προσφορά και αντίστοιχα να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα τα μισθώματα.
«Θέλει πολλά λεφτά για την ενεργειακή αναβάθμιση, για την επισκευή του, για να ξαναβγεί πάλι στην αγορά αξιοπρεπώς, χρήματα που δεν τα έχει η ελληνική οικογένεια να τα δώσει. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αποσύρονται συνεχώς σπίτια όταν ξενοικιάζονται από τον τελευταίο ενοικιαστή τους, να μην μπορούν να ξαναμπούν στην αγορά, να μειώνεται συνεχώς αυτός ο αριθμός και ταυτόχρονα να είναι εντελώς ασύμφορη η προσπάθεια ενός ιδιοκτήτη να ανακαινίσει το σπίτι και να το ξαναβάλει η αγορά, διότι τον περιμένει στη γωνία η εφορία να του τα πάρει όλα. Η φορολόγηση στα ακίνητα είναι σαρωτική, φτάνει μέχρι 45% ο φορολογικός συντελεστής για τα ενοίκια συν τον ΕΝΦΙΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.
«Εμείς λοιπόν έχουμε καταθέσει επίσημα στην κυβέρνηση την εξής πρόταση. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει τρία τέσσερα προγράμματα τα οποία είναι σε σωστή κατεύθυνση, να ανακαινιστούν σπίτια, να αγοραστούν σπίτια, να μισθωθούν. Όλα αυτά θέλουν τρία χρόνια περίπου για να αποδώσουν. Εμείς στην τριετία αυτή προτείνουμε το εξής. Κάθε σπίτι που ήταν ξενοίκιαστο όλο το 23, να μπορεί για το 24 και τα επόμενα δύο χρόνια να βγει στην αγορά με όποιο τρόπο οι ιδιοκτήτες μπορέσουν να το ανακαινίσουν, να βγει στην αγορά χωρίς φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια. Το ίδιο να συμβεί σε όποιο σπίτι θέλει να φύγει από τη βραχυχρόνια και να επιστρέψει στη μακροχρόνια. Αυτό θα φέρει χιλιάδες σπίτια στην αγορά και θα βάλει τους ιδιοκτήτες να κυνηγούν αυτοί τους ενοικιαστές και όχι οι ενοικιαστές τα ενοίκια» τόνισε ο κ. Παραδιάς.
Αποτέλεσμα θα είναι, όπως εκτιμά, τα ενοίκια να πέσουν λόγω της αύξησης της προσφοράς. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και έλυσε το πρόβλημα «εν μια νυκτί».
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση προς το υπουργείο έχει κατατεθεί και μέχρι στιγμής η επίσημη απάντηση από το επιτελείο του Οικονομικών είναι ότι είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Τα στοιχεία από την αγορά των ακινήτων, όπως τα παρουσίασε στην ίδια εκπομπή, ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, αποτυπώνουν μια κατάσταση αδιέξοδη.
«Όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης, αυτή τη στιγμή είμαστε για πέμπτη ή έκτη συνεχόμενη χρονιά, με θετικό πρόσημο όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης. Έχουμε μια ουσιαστική αύξηση από το 2017 έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023, που αγγίζει περίπου το 71,1% για τα νεόδμητα σπίτια, ιδιαίτερα στο νομό Αττικής και 53,8% είναι οι αυξήσεις πανελλαδικά. Ένας βασικός λόγος αυτής της αύξησης που καταγράφεται στην κτηματαγορά είναι αρχικά ότι έχουμε ένα κόστος κατασκευής αυξημένο κατά 50 με 60%, άρα αυτό το κόστος πλέον μετακυλίεται στις ζητούμενες τιμές πώλησης. Υπάρχει πλέον ένα πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Αττικής. Σίγουρα σημαντικός παράγοντας είναι και η Golden Visa, δηλαδή η απόκτηση της άδειας διαμονής για 5 έτη» ανέφερε αναλυτικά ο κ. Μπάκας. Προσέθεσε, πως υπάρχουν επενδύσεις που αφορούν στον τουρισμό, είτε υπάρχουν ξένοι επενδυτές ή και εγχώριοι, οι οποίοι είτε στοχεύουν σε αυτοτελή κτήρια με στόχο να δημιουργήσουν μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα ή σε αυτοτελείς κατοικίες όπου μπαίνουν στη λογική της βραχείας μίσθωσης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ υψηλή δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δηλαδή περίπου στις 16.000 ακίνητα μόνο στο νομό Αττικής» επισήμανε.
Οι τιμές θα αυξάνονται ανά τρίμηνο
«Επειδή ζούμε σε ένα περιβάλλον πληθωριστικό και επειδή ταυτόχρονα έχουμε και τις επενδύσεις που καταγράφονται στην εγχώρια κτηματαγορά, αλλά έχουμε και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα έντονο κύμα και από άλλες χώρες που επενδύουν στη δική μας, αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά τα πράγματα συντελούν στη λογική ότι οι τιμές θα αυξάνονται από δω και πέρα ανά τρίμηνο. Δεν θα δούμε δηλαδή αλλαγή του ρυθμού» ανέφερε ο κ. Μπάκας.
Όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, έχουμε μια αύξηση στα σπίτια που είναι κατάλληλα για οικογένειες από το 2018 έως το 2022, που κυμαίνεται από 37,2% ως και 42,1% και το 2023 μια επιπλέον μεσοσταθμική αύξηση 10%. Στα ακίνητα που είναι κατάλληλα για νέους ανθρώπους έχουμε μια αύξηση από το 2017 έως το 2022 που κυμαίνεται στο 53% και επιπλέον αύξηση το 2023 που είναι από 12 έως και 16%.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια ολοκληρωμένη πρόταση στεγαστικής πολιτικής, ένα πλαίσιο το οποίο δεν θα αφορά μόνο τους νέους, οι οποίοι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να περάσουν το κατώφλι του τραπεζικού ιδρύματος και να αγοράσουν ένα σπίτι, ούτε μόνο τους ευάλωτους. Χρειάζεται ένα πλαίσιο, τόνισε, το οποίο θα στοχεύει στη διεύρυνση των δικαιούχων.
«Σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές, συζητάμε συνεχώς για 900.000 κλειστά ακίνητα. Δεν γνωρίζει κανένας από αυτά τα 900.000 που είναι κλειστά, πόσα από αυτά είναι επαγγελματικά ακίνητα, πόσα από αυτά τα κτίρια είναι κατάλληλα για χρήση, πόσα από αυτά είναι του Ελληνικού Δημοσίου ή ιδιωτικά. Ένα μέρος αυτών των ακινήτων σίγουρα είναι ακίνητα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βγουν στην αγορά και να κατοικηθούν» σημείωσε ο κ. Μπάκας, ενώ και ο ίδιος έκανε λόγο για φορολογικά κίνητρα, όπως νωρίτερα πρότεινε ο κ. Παραδιάς.
«Θα μπορούσαμε να βγάλουμε ένα μέτρο και να αναφέρουμε ότι αν κάποιος έχει ένα σπίτι κλειστό τους τελευταίους δεκαοκτώ ή ακόμη και τέσσερις μήνες, αυτό το ακίνητο να βγει στην αγορά και ο ιδιοκτήτης να έχει μηδενικό φόρο εισοδήματος» ανέφερε ο κ. Μπάκας, μεταξύ άλλων προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο, οι οποίες όπως είπε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται.
Πηγή: ertnews.gr