«Εν Πυρί»: Μνήμη και απώλεια – Έργα για κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά μέσα στο ΕΜΣΤ

 «Εν Πυρί»: Μνήμη και απώλεια – Έργα για κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά μέσα στο ΕΜΣΤ

Μνήμη και απώλεια. Αυτοί είναι οι θεματικοί άξονες της συναυλίας Εν Πυρί, που θα λάβει χώρα στις 4 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ο Χάρης Παζαρούλας, μουσικός στα κοντραμπάσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, συμπράττει με τους συνθέτες Άρτεμη-Μαρία ΓιώτηΘάνο Πολυμενέα-Λιοντήρη και Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου σε μια βραδιά με πρωταγωνιστές το κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά όργανα. Στο επίκεντρο, το Εν Πυρί του Στέφανου Βασιλειάδη, αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Χρήστου.

Επιζήσας του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος της 8ης Ιανουαρίου του 1970, ο δημιουργός αφηγείται τη μοιραία βραδιά μέσα από το διάλογο της μαγνητοταινίας με τον υπερβατικό δυναμισμό του κοντραμπάσου. Πλαισιώνεται από τρία σύγχρονα έργα νέας γενιάς Ελλήνων συνθετών, τα οποία εξερευνούν τη δημιουργικότητα του σύγχρονου κοντραμπάσου και τη ζωντανή αλληλεπίδρασή του με τα ηλεκτρονικά μέσα.

Η συναυλία ανοίγει με την α’ πανελλήνια παρουσίαση του έργου Symbiosis για πεντάχορδο κοντραμπάσο και διαδραστικά ηλεκτρονικά της Άρτεμης-Μαρίας Γιώτη. Σύνθεση, που λειτουργεί ως ένα παιχνίδι ελέγχου μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Το έργο MPK για κοντραμπάσο και live electronics του Θάνου Πολυμενέα-Λιοντήρη που ακολουθεί, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου κοντραμπασίστα Peter Kowald, με τον συνθέτη να εμπνέεται από το μεταφυσικό credo του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη για τη μουσική και τη ζωή. Η συναυλία ολοκληρώνεται με Το Σφαγείο για κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου. Έργο εμπνευσμένο από την ομώνυμη σκηνή της ταινίας Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια του R.W. Fassbinder αφιερωμένο στη μνήμη κάθε Ελβίρας. Το μέρος του κοντραμπάσου, σκοτεινό και μελαγχολικό, αναλαμβάνει τον δραματικό μονόλογο της Ελβίρας.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΑΡΤΕΜΗ-ΜΑΡΙΑ ΓΙΩΤΗ (γεν. 1990)
Symbiosis (2015), για κοντραμπάσο και διαδραστικά ηλεκτρονικά

ΘΑΝΟΣ ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ-ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ (γεν. 1981)
MPK (2006), για κοντραμπάσο και live electronics

ΝΕΦΕΛΗ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ (γεν. 1987)
Το Σφαγείο, γραμμένο στη μνήμη κάθε Ελβίρας (2021/2023), για κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (1933-2004)
Εν Πυρί (1973/1976), στη μνήμη του Γιάννη Χρήστου, για κοντραμπάσο και μαγνητοταινία

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

  • Χάρης Παζαρούλας, κοντραμπάσο
  • Ελένη Χούμου, φωτισμοί
  • Άρτεμη-Μαρία Γιώτη, χειρισμός διαδραστικού μουσικού συστήματος
  • Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης, liveelectronics
  • Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, χειρισμός ηχητικού υλικού

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Είσοδος με το εισιτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αντίτιμο 8€.

Στις 19:30, μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, θα προηγηθεί ξενάγηση στο Μουσείο. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ και στο τηλέφωνο 211 101 9000.

Πηγή: ertnews.gr

Related post