Σφοδρά πυρά ακούστηκαν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Γουινέας-Μπισάου

 Σφοδρά πυρά ακούστηκαν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Γουινέας-Μπισάου

Ριπές αυτομάτων όπλων ακούγονται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην πρωτεύουσα της Γουινέας-Μπισάου, στα περίχωρα στρατοπέδου όπου έχουν οχυρωθεί στοιχεία στρατιωτικής μονάδας, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και επιβεβαίωσαν πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις και στην υπηρεσία πληροφοριών.

Τα πυρά ακούγονται σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας Μπισάου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή.

Η χώρα είναι μάλλον συνηθισμένη στα στρατιωτικά πραξικοπήματα, ενώ στη δυτική Αφρική από τον Αύγουστο του 2020 έχει γίνει σειρά πραξικοπημάτων ή αποπειρών κατάληψης της εξουσίας διά της βίας από τους στρατιωτικούς — στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο, στον Νίγηρα, στη Γουινέα και, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στη Σιέρα Λεόνε.

Στοιχεία της εθνικής φρουράς, μονάδας του στρατού, προσπάθησαν χθες Πέμπτη περί τις 22:00 (στις 00:00 ώρα Ελλάδας) να απελευθερώσουν τον υπουργό Οικονομικών Σουλεϊμάν Σαΐντι και ακόμη έναν ανώτερο αξιωματούχο, που έχουν προφυλακιστεί σε εγκατάσταση της αστυνομίας στην Μπισάου, κατά τις πηγές του AFP στις ένοπλες δυνάμεις και στην υπηρεσία πληροφοριών.

Τόσο ο κ. Σαΐντι όσο και ο δεύτερος κρατικός αξιωματούχος προφυλακίστηκαν αφού υποβλήθηκαν σε πολύωρες ανακρίσεις για το τι απέγινε ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων που εκταμιεύθηκε από τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα στοιχεία της εθνικής φρουράς κατάφεραν να τους απελευθερώσουν, τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία και κατόπιν οχυρώθηκαν σε στρατώνα, πρόσθεσαν.

Ειδικές δυνάμεις επενέβησαν εναντίον των στοιχείων της εθνικής φρουράς αφού προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων αποδείχθηκαν άκαρπες, προτού αποκατασταθεί η ηρεμία, πάντα σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Οι πηγές αυτές δεν έκαναν λόγο για θύματα.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ουμάρου Σισοκό Εμπαλό βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η Γουινέα-Μπισάου βίωσε χρόνια πολιτική αστάθεια κι έχει υποστεί μετά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία το 1974 λιτανεία στρατιωτικών πραξικοπημάτων ή αποπειρών ανατροπής κυβερνήσεων από στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων, με την πιο πρόσφατη να καταγράφεται τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Related post