Δοκιμή του πολυπρόσωπου Citroen C4X με τους 130 ίππους

 Δοκιμή του πολυπρόσωπου Citroen C4X με τους 130 ίππους

Μια ματιά πίσω στο αυτοκινητικό σύμπαν της Citroen απεικονίζει ένα νεφέλωμα από τετράτροχα που είχαν αποσπαστεί από τους αστρικούς σχηματισμούς κάθε εποχής της αυτοκίνησης. Τολμηρά και πειραματικά, καθένα τους ήταν ένα αμάλγαμα που πάντρευε διαφορετικές κατηγορίες, είτε απλώς μια διαφορετική προσέγγιση στην κατηγορία στην οποία θεωρητικά άνηκε.

Αποσπασμένο σε ένα δικό του γαλαξία, το ίδιο το C4 στην ιστορία του ήταν πεδίο αμέτρητων πειραματισμών. Ποτέ δεν ήταν ένα απλό hatchback ή sedan. Είτε έπαιρνε τη monovolume μορφή του MPV Picasso, είτε μεταλλασσόταν στην Crossover εκδοχή Cactus, είτε μεγάλωνε σε μέγεθος είτε μίκραινε, ανέκαθεν παρέκκλινε από τον αστερισμό των οικογενειακών που οριοθετούνταν από τις συγκεκριμένες προδιαγραφές διαστάσεων και σχημάτων κάθε δεκαετίας.

Στις δεκαετίες του εικοστού αιώνα αυτή η τακτική ήταν τολμηρή, και είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς στη Citroen την τόλμη της και την ανάγκη της για διαφορετικότητα – στην οποία, φυσικά, είχε διαχρονικά -και συνεχίζει να έχει- στον πυρήνα της μία απαρέγκλιτη αρετή: την άνεση των επιβατών, από την Traction Avant και τη DS μέχρι τα σημερινά της αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας.

Με το πέρασμα στον τωρινό αιώνα μας, όμως, η εξάπλωση της σχεδιαστικής “επανάστασης” των SUV έμελλε να συντονίσει όλη την αυτοκινητοβιομηχανία με τον εναλλακτικό τρόπο σκέψης της Citroen. Με το πέρασμα των ετών παντρεύονταν κατηγορίες, τα αυτοκίνητα άρχισαν να διαφημίζουν τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπά τους, την ικανότητά τους κάλυψη διαφορετικών αναγκών, γεννήθηκε ο όρος Crossover, εμφανίστηκαν υπερυψωμένα Liftback και ψηλά ή σπορ SUV πόλης και Sports-Coupe-SUV με κεκλιμένη πίσω κολόνα.

Μοιραία, άρχισαν να βυθίζονται στο πηγάδι της λήθης τα MPV, τα Sedan, τα Station Wagon, εντέλει ακόμα και τα Hatchback, πλέον. Για την ακρίβεια, όμως, εξαφανίζονται τα χαμηλά MPV, Sedan, SW, Hatchback. Το πνεύμα τους εξακολουθεί να πλανιέται ολοκάθαρο στο νεφέλωμα της τωρινής αυτοκίνησης, ως πηγή σχεδιαστικών ιδεών και αισθητικών συνδυασμών για καινούρια και υπερυψωμένα σχέδια που προβάλλουν στον προτζέκτορα της τωρινής αυτοκίνησης πολλαπλές ιδέες για τη χωροταξική άνεση σε συνδυασμό με το αυξημένο ύψος από το έδαφος που κάνει τη σύνδεση με την απόδραση, το ταξίδι, τον ελεύθερο χρόνο, την διάσχιση χωμάτινων τερέν.

Citroen C4X: Σχεδιασμός

Το C4X το αποκαλύπτει με γράμμα Χ της ονομασίας του. Το X παραπέμπει στο Cross, κι αυτό με τη σειρά του στο Crossover, που σημαίνει ένα υπερυψωμένο αμάξωμα με SUV στοιχεία. Το πρώτο συνθετικό, C4, βάσει της ιστορίας της Citroen στην κατηγορία, παραπέμπει στη διαφυγή από τα στενά όρια των παλιών, κλασσικών οικογενειακών “μικρομεσαίων” hatchback.

Το υπερυψωμένο -αν και όχι πολύ, μόνο στα 15,6 εκατοστά από το έδαφος- αμάξωμα του C4X παίρνει τις πατροπαράδοτες σιλουέτες των Sedan και Liftback και τους προσδίδει ήπια SUV στοιχεία. Δεν είναι Sedan με την αυστηρή έννοια τριών όγκων, αλλά η θύρα του πορτ-μπαγκάζ ανοίγει ξεχωριστά και όχι μαζί με το πίσω τζάμι και η κλίση της πίσω κολόνας διαχειρίζεται τη Liftback σιλουέτα με Coupe τρόπο σκέψης και με αεροδυναμική γραμμή.

Και τέλος, το ορθό κοφτό ρύγχος με το οριζόντιο καπό και τα φώτα Citroen LED Vision σε σχήμα V, μαζί με τις ζάντες 18 ιντσών και τα πλαστικά προστατευτικά στους θόλους και στα μαρσπιέ, δίνουν το X στο C4X, δηλαδή τα SUV στοιχεία – χωρίς τα οποία κανένα αυτοκίνητο δεν μοιάζει να μπορεί να ζήσει σήμερα.

Citroen C4X: Χώροι

Κάτω από όλα αυτά, το γαλλικό αμάλγαμα είναι ένα αυτοκίνητο με μήκος 4,6 μέτρων, δηλαδή κλασσικό οικογενειακό της κατηγορίας C. Στα 2,67 μέτρα ανάμεσα στους δύο άξονες θα χωρέσουν με άνεση πέντε επιβάτες -χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ο μεσαίος από το τούνελ μετάδοση- χάρη στην ευρυχωριά για τα πόδια, τους ώμους και το κεφάλι που εξασφαλίζει το σύστημα Citroen Advanced Comfort – η σύγχρονη ονομασία του διαχρονικού “πυρήνα” της άνεσης που θέλει να προσφέρει η παριζιάνικη εταιρεία.

Πίσω τους ο χώρος αποσκευών επιφυλάσσει 510 λίτρα στο 1,079 μ. του μήκους και στο 1,010 μ. του πλάτους του. Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, φτάνει μέχρι και τα 1.360 λίτρα. Είναι αρκετά καλές τιμές για την κατηγορία, και όπως είναι αναμενόμενο το άνοιγμα της πόρτας των αποσκευών είναι μικρότερο -και χωρίς την πρακτικότητα- ενός κλασσικού Liftback όπου ανοίγει και το πίσω τζάμι.

Η άνεση των επιβατών εμπλουτίζεται και με 39 λίτρα σε διάσπαρτους χώρους μικροαντικειμένων και συρτάρια στο εσωτερικό. Ένας από αυτούς είναι το Citroen Smart Pad Support, μια έξυπνη αναδυόμενη βάση στήριξης του Tablet στην πλευρά του συνοδηγού στο ταμπλό. Και σίγουρα στην πλευρά της άνεσης εντάσσεται και η ποιότητα των υλικών σε όλες τις επιφάνειες, με μαλακά πλαστικά και υφάσματα απαλής υφής, καθώς και η λειτουργικότητα των φυσικών διακοπτών – όπως του συστήματο κλιματισμού μεταξύ ταμπλό και κεντρικής κονσόλας.

Citroen C4X: Εσωτερικό

Αν η SUV μεταμόρφωση των αυτοκινήτων είναι η μία πτυχή του καιρού μας, η ψηφιοποίηση του εσωτερικού είναι η δεύτερη. Στο C4X εκφράζεται με την εξαιρετική σε φωτεινότητα και γραφικά ορθογώνια, έγχρωμη ψηφιακή οθόνη αφής των 10 ιντσών που μεσουρανεί στο κέντρο του ταμπλό.

Το λογισμικό της, My Citroen Drive Plus είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και φυσικά ενσωματώνει ασύρματη σύνδεση του smartphone, χειρισμό των πολυμέσων, του τηλεφώνου, της πλοήγησης και του κλιματισμού μέσω φωνητικών εντολών (με την προσταγή “Hello Citroen”) και δυνατότητα over-the-air αναβαθμίσεων. Το καλό είναι ότι δεν ελέγχεται αποκλειστικά με την αφή, αλλά και με τον περιστροφικό διακόπτη στο κάτω δεξί μέρος της και με δύο λεπτά μπουτόν στη βάση της.

Η ψηφιοποίηση συμπληρώνεται με τον -σχετικά μικρό, σε σχέση με τον ανταγωνισμό- πίνακα οργάνων, που αλλάζει απεικονίσεις για να προσφέρει όλες τις βασικές πληροφορίες της οδήγησης – σε συνδυασμό με το head-up display στο οπτικό ορίζοντα του οδηγού, στις ακριβότερες εκδόσεις. Οι δύο αυτές απεικονίσεις για τον οδηγό αποκαλύπτουν την επιθυμία της Citroen να κρατήσει τα πράγματα λιτά, ευανάγνωστα, χωρίς περισπασμούς για τον οδηγό, αφήνοντας τον πλουριαλισμό των ψηφιακών δυνατοτήτων στην κεντρική οθόνη.

Citroen C4X: Κινητήρας

To C4X διατίθεται σε δύο εκδόσεις του τρικύλινδρου turbo κινητήρα 1.2 PureTech βενζίνης, με 100 και 130 ίππους αντίστοιχα. Η δεύτερη, αυτής της δοκιμής, συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ 8 και μάλλον το πρώτο -στις μέρες μας- που πρέπει να κοιτάξουμε είναι η κατανάλωση: το εργοστάσιο τη δίνει στα 5,7 lt/100 km, αλλά σε ρεαλιστικές συνθήκες κυμαίνεται περίπου στα 7,5 lt- με τη δυνατότητα να πέσει κοντά και στα 7,0 lt με ήπιο, οικονομικό τρόπο οδήγησης.

Η ροπή κορυφώνεται στα 230 Nm στις 1.750 στροφές του κινητήρα, συνεπώς αν κινείται κανείς διαρκώς μέσα στο φάσμα είναι πιο εύκολο με τις ζωηράδα στις ρεπρίζ από χαμηλά να κάνει οικονομία καυσίμου. Διότι η ροπή είναι αρκετή σχεδόν για όλες τις συνθήκες και τις απαιτήσεις των 1.289 κιλών του αμαξώματος συν των επιβατών συν των όποιων αποσκευών, και το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων ΕΑΤ8 είναι καλορυθμισμένο και καθόλου ράθυμο στα κατεβάσματα.

Αυτό εξαρτάται, βεβαίως, και από το προφίλ που θα επιλέξει ο οδηγός από το διακόπτη της κονσόλας. Το πρόγραμμα Eco ευνοεί την οικονομία σχετικά με το χρονισμό της αλλαγής σχέσεων και τη διατήρηση του στροφόμετρου κάτω από τη μέση του, ενώ αντίθετα το Sport ξεδιπλώνει την ευστροφία του κινητήρα μέχρι τις ψηλές στροφές, για την αξιοποίηση του peak των 131 ίππων στις 5.500 σ.α.λ. – φυσικά με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην κατανάλωση. Το προφίλ Normal είναι κάπου στη μέση, μια συμβιβαστική λύση και των δύο πλευρών.

Citroen C4X: Στο δρόμο

Η λειτουργία του κιβωτίου στο Eco -ή έστω στο Normal- είναι και η πιο ταιριαστή με το γενικότερο στήσιμο του C4X, που δίνει έμφαση στην άνεση της καθημερινότητας και στην εξαιρετική ποιότητα κύλισης – στην πόλη και στον αυτοκινητόδρομο.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει και μια σειρά από επιλογές πάνω στη γνωστή και καθιερωμένη πλατφόρμα CMP της Stellantis. Μια από τις κυριότερες είναι το Progressive Hudraulic Cushion, ένα υδραυλικό -αντί ελαστικού- στοπ των αμορτισέρ στο τέλος της διαδρομής τους για τη βέλτιστη απόσβεση και των πιο σκληρών κακοτεχνιών του δρόμου.

Η άνεση της κύλισης και της απόσβεσης των σκληρών σημείων του δρόμου συνδυάζεται με την εξαίρετη ηχομόνωση -στην οποία συμβάλλει και η προσεγμένη αεροδυναμική με συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,29- και βεβαίως και με το σύστημα Advanced Comfort του σαλονιού, όπου οι επιβάτες κάθονται σχετικά ψηλά και έχουν εξαίρετη περιμετρική ορατότητα.

Το Progressive Hudraulic Cushion στις πιεστικές συνθήκες της γρήγορης οδήγησης δίνει την αίσθηση λίγο πιο έντονων κλίσεων, όμως την πράξη το όριο είναι λίγο πιο ψηλά από όσο υποπτεύεται αρχικά ο οδηγός. Όπως κάθε σύγχρονο οικογενειακό αυτοκίνητο, το C4X καλύπτει την ασφάλεια της οδηγικής συγκρότησης και του αξιόλογου ελέγχου υπό πίεση, αλλά θέτει την προτεραιότητά του στην άνεση και στην ποιότητα της κύλισης.

Για αυτό και δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει την πλήρη σουίτα 20 ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, και κατά κύριο λόγο του Adaptive Cruise Control που τηρεί την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο και σβήνει/ενεργοποιεί τον κινητήρα αυτόματα στην πόλη. Συνεργάζεται με τα συστήματα διατήρησης λωρίδας, αυτόματου φρεναρίσματος σε περιπτώσεις επερχόμενη σύγκρουσης και αναγνώρισης των σημάτων ορίου ταχύτητας, μεταξύ πολλών άλλων.

Citroen C4X: Συμπέρασμα

Το Citroen C4X ξεκινά από τις 27.400 ευρώ στη βασική έκδοση 1.2 PureTech των 100 ίππων με χειροκίνητο κιβώτιο και από τις 32.600 ευρώ με τον κινητήρα των 130 hp και το αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ 8 – όμως, αυτό τον καιρό υφίσταται μια προσφορά που ρίχνει αντίστοιχα τις τιμές στα 24.400 € και στα 29.900 € αντίστοιχα.

Η πώλησή τους κάτω από τα “ψυχολογικά” όρια των 25 και 30 χιλιάδων ευρώ είναι σημαντική, ειδικά σε αυτή την εποχή ανεξέλεγκτης σχιζοφρένειας με τις τιμές (όχι μόνο) των αυτοκινήτων. Με αυτά τα ποσά, που είναι λογικά στη θωριά τους όπως είναι πια τα πράγματα, αγοράζει κανείς ένα ολοκληρωμένο από κάθε άποψη, καλό στην κατασκευή οικογενειακό αυτοκίνητο, με όσο χώρο χρειάζεται και εξαίρετο εξοπλισμό – με τη μόνη επιλογή αν θα έχει λιγότερη ή περισσότερη ισχύ και μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο.

Δεν είναι SUV, αλλά έχει την όψη του Crossover μαζί με πολλές από τις κλασσικές αρετές των κατηγοριών -sedan και liftback- που συνδυάζει. Και από τη βασική του έκδοση έχει την ψηφιακή κεντρική οθόνη πολυμέσων των 10 ιντσών με πλήρη mirroring συνδεσιμότητα του smartphone, τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 5,5’’, ζάντες 18 ιντσών και αυτόματο κλιματισμό.

Η έκδοση με τον πετρελαιοκινητήρα 1.5 BlueHDI 130PS και αποκλειστικά με το κιβώτιο ΕΑΤ 8 ξεκινά από τις 31.300 ευρώ (με την προσφορά), ενώ το ηλεκτρικό e-C4 X από τα 45.300 €, που πέφτει στα 37.700 € με την κρατική επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το τελευταίο συνοδεύεται από εγγύηση 8 ετών για τη μπαταρία του, και όλα τα C4 X με εγγύηση 5 ετών για τα μηχανικά τους μέρη.

Citroen C4 X 1.2 Puretech 130 EAT8

  • Κινητήρας / Καύσιμο: Τρικύλινδρος 1.2 Turbo / Βενζίνη
  • Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο ΕΑΤ 8 / 8
  • Κίνηση: Εμπρός
  • Ισχύς: 130 ίπποι / 5.500 rpm
  • Ροπή: 230 Nm / 1.750 rpm
  • 0-100 km/h: 10,3 sec
  • Τελική ταχύτητα: 210 km/h
  • Κατανάλωση (WLTP): 5,7 lt/100 km
  • Εκπομπές CO2 (WLTP): 129 g/km
  • Μήκος: 4,600 m
  • Μεταξόνιο: 2,670 m
  • Βάρος: 1.289 kg
  • Χώρος αποσκευών: 510-1.360 lt
  • Τιμή: 29.900 € (με προσφορά)

Πηγή: Sport24.gr

Related post