Πούτιν: Η Μόσχα έχει έτοιμο απόθεμα Oreshnik προς χρήση – Ο κόσμος θα μάθει την αλήθεια, λέει ο Ζελένσκι

 Πούτιν: Η Μόσχα έχει έτοιμο απόθεμα Oreshnik προς χρήση – Ο κόσμος θα μάθει την αλήθεια, λέει ο Ζελένσκι

Διαστάσεις παγκόσμιας σύρραξης απειλεί να προσδώσει στον πόλεμο στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση στη Δύση ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε χώρες που επέτρεψαν στο Κίεβο να χτυπήσει με τους πυραύλους τους τη Ρωσία. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαίωσε οτι χρησιμοποιήθηκε υπερηχητικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης στην Δνίπρο.

Πρόκειται για τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik, του οποίου η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει άμεσα, όπως είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, δεν υπάρχει κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Παράλληλα, απειλεί εκ νέου τη Δύση πως η Μόσχα έχει έτοιμο απόθεμα αυτών των νέων πυραύλων προς χρήση. Περιέγραψε την πρώτη χρήση του πυραύλου ως επιτυχημένη δοκιμή και είπε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Το Κρεμλίνο μιλά για προειδοποίηση απέναντι στις απερίσκεπτες ενέργειες της Δύσης, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ εξαπολύει κατηγορίες εναντίον του Τζο Μπάιντεν. Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τη χρήση του πυραύλου, μισή ώρα νωρίτερα. “Η άδεια (από τον Μπάιντεν) να χρησιμοποιηθούν οι ATACMS αλλά και από τους Βρετανούς και τους Γάλλους οι πύραυλοι Storm Shadow και Scalp, είναι μια προσπάθεια να αφήσει τη χειρότερη δυνατή κληρονομιά στην επόμενη διακυβέρνηση” τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά για σοβαρή κλιμάκωση και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει, ενώ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία εργάζεται για την ανάπτυξη νεών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει του «νέους κινδύνους».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ σημείωσε ότι κλιμάκωση σε κάθε στροφή, σε κάθε βήμα, προέρχεται από τη Ρωσία. “Αυτοί είναι που κλιμακώνουν. Αυτοί είναι που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο” τόνισε. Το ΝΑΤΟ τονίζει πως τίποτε δεν θα αλλάξει, την ώρα που ο Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με ολλανδικά μέσα βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Ντοναλντ Τραμπ. “Αναπτύσσοντάς αυτή τη δυνατότητα η Ρωσία δεν θα αλλάξει τον ρου της σύγκρουσης, αλλά ούτε θα αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από την στήριξη προς την Ουκρανία” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Φαράχ Ντακλαλά.

Ανάλογη η απάντηση και από Βρετανία και Γαλλία, καθώς με κοινό τους άρθρο οι υπουργοί Εξωτερικών υπόσχονται να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία. “Η αποκλιμάκωση, όπως πάντα, θα ήταν η πιο επικίνδυνη απάντηση γιατί θα έδειχνε στη Ρωσία ότι αυτές οι απειλές έχουν αντίκτυπο και θα την παρακινούσαν για ακόμη περισσότερες απειλές στο μέλλον” σχολίασε ο αναλυτής Κιρ Τζάιλς.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος παραμένει στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλεσε σήμερα τη Δύση να μην υποβαθμίσει τις απειλές της Ρωσίας, χώρας εξοπλισμένης “με τα πιο καταστροφικά όπλα στον κόσμο“. Η “έτοιμη για όλα” τα σενάρια Ρωσία, όπως δήλωσε, τροποποίησε πρόσφατα το πυρηνικό της δόγμα για να διευρύνει τη δυνατότητα χρήσης ατομικού όπλου. “Δεν είναι φλυαρία” ούτε “επικοινωνιακό τέχνασμα“, οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου “έχουν βαρύτητα” και “θα υπάρξουν συνέπειες“, εκτίμησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Στο μέτωπο, ρωσική επίθεση στη Σούμι είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 12, με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας να κάνει λόγο για προώθηση του στρατού στα βορειοανατολικά.

Εξάλλου, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέ αανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν πέντε αιχμαλώτους πολέμου κατά την διάρκεια ενός μεμονωμένου περιστατικού στην ανατολική Ουκρανία τον περασμένο μήνα. Οι αρχές αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ότι Ρώσοι στρατιώτες εκτέλεσαν πέντε άοπλους στρατιώτες αφού τους αιχμαλώτισαν κατά την διάρκεια μιας επίθεσης στις θέσεις τους στις 2 Οκτωβρίου κοντά στην ανατολική πόλη Βουχλεντάρ.

Ανησυχία στην Ουκρανία

Ανησυχία προκαλεί και η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας – Βόρειας Κορέας. Η Μόσχα φαίνεται να έχει προμηθεύσει την Πιόνγκγιανγκ με πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Ενώ σύμφωνα με πηγές από τη Νότια Κορέα, της έχει στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους και εξοπλισμό αεράμυνας ως αντάλλαγμα για την αποστολή στρατευμάτων στο μέτωπο.

Μετά την εκτόξευση από τη Ρωσία ενός πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, η Ουκρανία κίνησε τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας στις 26 Νοεμβρίου. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews στην Ουκρανία, Κώστα Ονισένκο.

«Είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας, είναι μια αύξηση των κινδύνων για τον άμαχο πληθυσμό μας και, φυσικά, είναι επίσης μια σοβαρή πρόκληση για την κοινή διατλαντική ασφάλεια», δήλωσε ο Αντρίι Σίμπιγκα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κύριας διεύθυνσης κατασκοπείας – η Ρωσία μπορεί να έχει μέχρι 10 τέτοιους πυραύλους στη διάθεσή της.

Ωστόσο η ανησυχία είναι έντονη στο Κίεβο – σήμερα το κοινοβούλιο δεν συνεδρίασε καθώς υπήρχαν πληροφορίες για πιθανά ρωσικά χτυπήματα στο κυβερνητικό τετράγωνο στο Κίεβο – την περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας που στεγάζει το κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτήρια.

Πώς αντιδρά η Βρετανία στις απειλές του Πούτιν

Η Βρετανία παραμένει αταλάντευτη απέναντι στις απειλές της Ρωσίας και συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ρώσου πρέσβη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι άμεσα εμπλεκόμενο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επανέλαβε ότι η Βρετανία στηρίζει την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, που διαρκεί περισσότερες από 1.000 ημέρες και τόνισε τη σημασία του να αποτραπεί μια νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Στάρμερ χαρακτήρισε την στάση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών του Πούτιν , ως”ανεύθυνη“.

Τα χαρακτηριστικά του νέου βαλλιστικού υπερηχητικού πυραύλου

Ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε κατά της πόλης Ντνίπρο, περίπου 100 χλμ από τα σύνορα με την Ρωσία, δεν έφερε πολεμική κεφαλή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΕΡΤNews, Γιώργο Σιδέρη.

Ότι ζημιά έχει καταγραφεί σε εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, προέρχονται από το ωστικό κύμα και την πρόσκρουση στο έδαφος. Βεβαίως ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι ικανός να φέρει είτε συμβατικές, είτε πυρηνικές κεφαλές.

Το όνομα του πυραύλου διαρρέεται ότι είναι «Oreshnik». Πρόκειται για όπλο σε πειραματικό στάδιο, το οποίο η Μόσχα χρησιμοποίησε δοκιμαστικά στο πεδίο και είναι προορισμένο σε διπλό ρόλο: αποτροπής αλλά και πυρηνικού πολέμου.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά…

Πρόκειται για έναν βαλλιστικό, υπερηχητικό πύραυλο με εμβέλεια 5.800 χλμ, ταχύτητα άνω των 10 Mach, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τόσο τον εντοπισμό, λόγω ταχύτητας, αλλά και την αναχαίτισή του.

Το βάρος της κεφαλής που μπορεί να φέρει ισοδυναμεί με εκείνο του επίσης ρωσικού πυραύλου ακριβείας Iskander, ο οποίος βεβαίως επί ουκρανικού εδάφους έχει δείξει ότι δεν είναι τόσο μεγάλης ακρίβειας όπλο, καθώς έχει πλήξει κτήρια κατοικιών και όχι στρατιωτικές υποδομές που ήταν σε κοντινή απόσταση.

Η επίθεση αυτή έγινε αμέσως μετά το χτύπημα της Ουκρανίας, με δυτικά όπλα μακρού πλήγματος στην ρωσική ενδοχώρα. Και η Μόσχα στέλνει ένα σαφές μήνυμα, ότι διαθέτει όπλα άγνωστα προς την Δύση, ισχυρά τα οποία αντί να έχουν τον ρόλο αποτροπής, συμπεριλαμβάνονται στον τακτικό επιθετικό σχεδιασμό της Ρωσίας.

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα

Η χρήση ενός νέου όπλου για πρώτη φορά σε μια σύγκρουση είναι από μόνη της μια ανησυχητική εξέλιξη και σαφώς συνιστά κλιμάκωση. Το Κίεβο έχει σημάνει συναγερμό καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να το στηρίξουν ακόμη περισσότερο σε επίπεδο εξοπλισμών.

Το πιθανότερο σε αυτή τη φάση είναι ότι ο Πούτιν κάνει αυτό που ξεκάθαρα δήλωσε και στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα: Στέλνει ένα μήνυμα στη Δύση και ιδίως στη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διαθέτει κι εκείνος ισχυρά όπλα και δε θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον οποιουδήποτε βοηθά την Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία.

Κι επειδή η πυρηνική απειλή είναι ίσως λίγο αόριστη κι από ένα σημείο και μετά χάνει την αξία της, τι κάνει; Χρησιμοποιεί στο πεδίο ένα νέο συμβατικό αλλά πολύ ισχυρό όπλο για να αποδείξει ότι μιλάει σοβαρά. Το ενδεχόμενο χρήσης των αποκαλούμενων τακτικών πυρηνικών όπλων παραμένει ανοιχτό. Όμως αυτό που τώρα προέχει για το Ρώσο πρόεδρο είναι η διαμόρφωση της ατζέντας εν όψει μελλοντικών διαπραγματεύσεων και πολιτικών αποφάσεων για τον πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίδειξη ισχύος.

 

Related post