Κ. Κυρανάκης: «Στόχος μας κάθε τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης να είναι κτηματογραφημένο μέχρι το τέλος του 2025»
Για τις τεχνολογικές δυνατότητες και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει πλέον το κτηματολόγιο μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο ΕΡΤNews και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, μετά το κύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας που έπεσε στα δίχτυα του ελληνικού κτηματολογίου. Στην υπόθεση αυτή, πολίτης από τη Βόρεια Ελλάδα επιχείρησε να δηλώσει 45 ακίνητα στο Αγκίστρι, στην Ύδρα και στις Σπέτσες πολύ μεγάλης αξίας.
«Σε κάθε μελέτη που διενεργείται σε μια περιοχή για την κτηματογράφηση, εκεί δηλαδή όπου επί της γης εγγράφονται περιουσιακά δικαιώματα, η ανάδοχη εταιρεία φέρνει στο ελληνικό Κτηματολόγιο, στο ελληνικό κράτος δηλαδή, ένα συνολικό παραδοτέο. Αυτό το παραδοτέο περνάει από αλγοριθμικά ελέγχους ώστε ασυνέχειες και ύποπτες επαναλήψεις να “φλαγκάρονται”, να υπάρχει δηλαδή μια σήμανση ότι αυτό χρήζει διερεύνησης. Έτσι λοιπόν οι αλγοριθμικοί αυτοί έλεγχοι έβγαλαν αρκετές τέτοιες ενδείξεις. Προφανώς υπάρχει μια οργανωμένη δράση ενός κυκλώματος στο οποίο εμπλέκονται και επαγγελματίες και απλοί πολίτες και μάλιστα όχι από την περιοχή του Αργοσαρωνικού αλλά από τη Βόρεια Ελλάδα».
«Πλέον είναι εύκολη η διασταύρωση των στοιχείων στο κτηματολόγιο»
«Πλέον είναι εύκολη η διασταύρωση των στοιχείων και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες του νόμου. Οι πολίτες οι οποίοι έχουν αμελήσει και δεν έχουν δηλώσει τα δικαιώματά τους όλο αυτό το διάστημα και 30 Νοεμβρίου λήγει και μια προθεσμία για αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Κέρκυρα, η Θεσπρωτία, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Βόρειο Ηράκλειο αφήνουν περιθώριο για τέτοιες ενέργειες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπει σε περιπέτεια ένας ένας πολίτης ο οποίος έχει τον τίτλο του και πρέπει να δηλώσει ψηφιακά το ακίνητο του».
Στη συνέχεια, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα και στο πότε θα είναι ακριβώς έτοιμη η ψηφιακή μορφή του κτηματολογίου.
«Κάθε περιοχή, η οποία εντάσσεται σε σύστημα Κτηματολογίου, την οποία μπορούμε να δούμε στον ψηφιακό χάρτη έχει πρόσβαση στα ψηφιακά εργαλεία. Ποια είναι αυτά; Οι αιτήσεις για τις μεταβιβάσεις μέσω του ακινήτου Gov.gr, ο οποίος ισχύει πλέον ο φάκελος και για τα νομικά πρόσωπα Το σύνολο των αγοραπωλησιών που υποβλήθηκαν μέσω του ακινήτου. Μεταγραφή μέσα σε μια ημέρα αντί για πολύμηνες καθυστερήσεις είναι το ψηφιοποιημένο αρχείο των παλιών υποθηκοφυλακείων. Είναι ο χάρτης και θα είναι από τον Ιανουάριο και οι μεταβολές. Άρα λοιπόν πολίτες οι οποίοι θέλουν να διορθώσουν χωρικά το ακίνητο τους, να αλλάξουν τα τετραγωνικά, να ανταποκρίνονται στον τίτλο τους, θα μπορούν να το κάνουν ψηφιακά από τον Ιανουάριο σε όλη την Ελλάδα που είναι κτηματογραφημένη. Τέλος του 2025 ο στόχος μας είναι όλη η Ελλάδα, όλη η επικράτεια, κάθε τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης να είναι κτηματογραφημένο και να αντιστοιχεί σε έναν κωδικό αριθμό», υπογράμμισε.