Δράσεις εξωστρέφειας από το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου
Το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου προχώρησε σε αδελφοποίηση με το Μοντεσσοριανό Γυμνάσιο Λάιμπνιτς στο Ντίσελντορφ κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για την εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές. Μετά από μήνες προετοιμασίας και συνεργασίας, οι δύο σχολικές κοινότητες κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό που θα ενισχύσει τη μάθηση και την ανταλλαγή ιδεών.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, με μεγάλη επιτυχία, με την παρουσία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Οι συμμετοχές και από τις δύο πλευρές περιλάμβαναν παρουσιάσεις πολιτιστικών στοιχείων, καλλιτεχνικές επιδόσεις, ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, διαδραστικές δραστηριότητες που προώθησαν τη συνεργασία και την κατανόηση. Αυτή η αδελφοποίηση δεν είναι μόνο ένα τυπικό βήμα, αλλά μια ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν νέες κουλτούρες, να ανταλλάξουν γνώσεις και να αναπτύξουν φιλίες που θα διαρκέσουν μια ζωή.
Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδας, κ. κ. Νεκτάριος στους χώρους της Μητρόπολης και ο Αντιδήμαρχος της πόλης, κ Γ. Φραγκιουδάκης στους χώρους του δημαρχείου. Η πρώτη ημέρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή στο Εθνολογικό (πρώην λαογραφικό) Μουσείο, στο Πολεμικό Μουσείο, στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών και στο Βουλευτικό παρακολουθώντας ένα μικρό μέρος του 10ου Χωροδιακού Φεστιβάλ 2024. Τη δεύτερη ημέρα οι μαθητές των Σχολείων επισκέφθηκαν το Παλαμήδι, την Ακροναυπλιά, το Μπούρτζι, το Λιοντάρι των Βαυαρών και την Ακτή της Αρβανιτιάς.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι μαθητές επισκέφθηκαν τις Σπέτσες. Οι Σπέτσες, το στολίδι του Αργοσαρωνικού, αποτελούν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό τόσο για Έλληνες όσο και ξένους τουρίστες, αφού συνδυάζουν άφθονες φυσικές ομορφιές, παραλίες πανέμορφες με κρυστάλλινα νερά και μια ιστορική πόλη-λιμάνι γεμάτη φινέτσα και γραφικότητα. Με την τεράστια συμβολή τους στην εθνική Παλιγγενεσία του 1821 χάρη στην άριστη ναυπηγική τέχνη τους, οι Σπετσιώτες καπεταναίοι και ναυτικοί (ανάμεσά τους και η θρυλική καπετάνισσα Μπουμπουλίνα) επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα του απελευθερωτικού από τους Τούρκους αγώνα, με αποκορύφωμα την ιστορική πυρπόληση της Τούρκικης ναυαρχίδας κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας των Σπετσών που επισφράγισε μια συντριπτική νίκη κατά του Οθωμανικού στόλου. Το γεγονός αυτό γιορτάζεται κάθε χρόνο με εντυπωσιακή αναπαράσταση στο Φεστιβάλ της Αρμάτας.
Η επίσκεψή στην Αρχαία Κόρινθο μια εμπειρία, γεμάτη ιστορία και πολιτισμό για τους μαθητές, περιπλανώμενοι στα ερείπια του αρχαίου θεάτρου και του ναού του Απόλλωνα και απολαμβάνοντας τη μαγεία του τοπίου και την αίσθηση του χρόνου που περνάει. Στο Μουσείο εκτείθενται μοναδικά εκθέματα από την αρχαία πόλη, όπως αγγεία, γλυπτά και νομίσματα, που βοηθούν στην κατανόηση της καθημερινής ζωής των Κορινθίων.
Μαθητές και καθηγητές του Α’ Γυμνασίου Ναυπλίου, περιηγήθηκαν στην Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου. Σ’ αυτόν τον ιστορικό και πνευματικό τόπο, που βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία με θέα τη θάλασσα αποπνέοντας ηρεμία και γαλήνη. Όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του Οσίου Παταπίου, τη ζωή και τη σημασία του στην Ορθόδοξη παράδοση. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια όμορφη συζήτηση γύρω από τις αξίες της πίστης και της αλληλεγγύης, που ενέπνευσαν τους μαθητές να σκεφτούν πώς μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις αξίες στην καθημερινότητά τους.
Η επίσκεψη στον Ισθμό της Κορίνθου, η θέα του εντυπωσιακού καναλιού, που συνδέει τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό κόλπο, άφησε τους μαθητές και τις μαθήτριες άφωνες. Ο Ισθμός, με την ιστορική του σημασία και τη μοναδική του γεωγραφική θέση, θύμισε την τεράστια στρατηγική αξία που είχε για τους αρχαίους Έλληνες.
Το πρόγραμμα έκλεισε με επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου, δύο από τους πιο σημαντικούς προορισμούς της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Στις Μυκήνες, η περίφημη πύλη των Λεόντων, που ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στην εποχή των ηρώων και των μύθων. Το αρχαίο θέατρο εντυπωσίασε με την εξαιρετική του ακουστική και την αρχιτεκτονική του ομορφιά. Η ατμόσφαιρα ήταν μαγευτική για τους μαθητές, καθώς περιπλανιόνταν ανάμεσα σε αρχαία μνημεία και ανακαλύπταμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Οι αδερφοποιήσεις σχολείων είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την αλληλεγγύη, με την ελπιδα να αποτελέσει το θεμέλιο για πολλές ακόμη συνεργασίες και δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τη σχολική ζωή.
Πηγή: ertnews.gr