COP29: Στον «αέρα» η απαρτία – Αποχωρούν μαζικά εκπρόσωποι των ευάλωτων της κλιματικής αλλαγής
Εικόνα κατακερματισμού διαρρέει από τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα – COP29 – στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες αναμένουν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για τις καταστροφές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με «καθαρή ενέργεια» και απορρίπτουν τη συμβιβαστική πρόταση των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Σε ένδειξη δυσαρέσκειας, ομάδα διαπραγματευτών από το μπλοκ των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και τη Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών αποχώρησε από την αίθουσα.
BREAKING: the small island states & least developed countries have walked out of #CoP29.
No deal is better than a bad deal, one that in some respects arguably goes back even relative to #CoP28… Huge…
Will this CoP be a bigger failure even than Copenhagen? It’s now possible. pic.twitter.com/sFlxLu2HU0— Rupert Read
(@GreenRupertRead) November 23, 2024
Με την προηγούμενη συμφωνία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για μετρητά να εκπνέει, η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν συνέταξε πρόχειρο προσχέδιο 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν παρουσιάστηκε ποτέ επίσημα, αλλά απορρίφθηκε από τα αφρικανικά έθνη και τα μικρά νησιωτικά κράτη, σύμφωνα με πηγές.
Υπάρχει «απίστευτος θυμός και απογοήτευση για την προεδρία και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε», δήλωσε ο επί χρόνια βετεράνος αναλυτής του συνεδρίου Άλντεν Μάγιερ της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης E3G.
Προτού η διάσκεψη χάσει την απαρτία, ο Μέγιερ είπε ότι αποχωρούν και υπουργοί, επομένως «δεν υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι για να συνάψουν μια συμφωνία».
Η συνεδρίαση έχει ήδη παραταθεί από την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης της και όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αποχωρήσουν αρκετοί εκπρόσωποι ώστε να μην υπάρχει απαρτία, κάτι που συνέβη με τους COP βιοποικιλότητας τον περασμένο μήνα στο Κάλι της Κολομβίας.
Αργά το Σάββατο, ο πρόεδρος της COP29 Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ υποχώρησε στο άρθρο 6 που καταδικάστηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι «δεν αποτελεί λύση χρηματοδότησης για το κλίμα και θα προσφέρει μόνο σανίδα σωτηρίας στη ρυπογόνα βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, επιτρέποντάς της να αντισταθμίσει τις εκπομπές».
Εαν δεν βρεθεί κοινό έδαφος η συνάντηση θα μπορούσε να αναβληθεί προσωρινά για τον ερχόμενο Ιανουάριο – προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εναλλακτικά ίσως ανακοινωθείι κάποιο είδος συμφωνίας —όχι για τα χρηματοοικονομικά— που θα παραπεμφθούν στη διάσκεψη COP του επόμενου έτους στο Belem της Βραζιλίας.
Η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, John Podesta δέχτηκε ομοβροντία αποδοκιμασιών.
US climate envoy John Podesta heckled with cries of “shame” after climate vulnerable countries (temporarily?) walk out of finance talks #COP29 https://t.co/VnsmUcEE1L pic.twitter.com/bh8tmKEOf8
— Joe Lo (@joeloyo) November 23, 2024
Κατηγορίες για «πόλεμο φθοράς»
Οι αναπτυσσόμενες χώρες κατηγόρησαν τους πλούσιους ότι προσχεδίασαν ένα μικρό πακέτο χρηματοδότησης κι έναν πόλεμο φθοράς.
Αφού αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Παναμά Χουάν Κάρλος Μοντερέι Γκόμεζ κατήγγειλε ότι «το σπρώχνουν και το σπρώχνουν μέχρι να φύγουν οι διαπραγματευτές».
Καθώς οι υπουργοί και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αναπτυσσόμενων χωρών αποχωρούν, «ο κίνδυνος είναι ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν και να αποδεχτούν έναν στόχο που δεν τις εκπροσωπεί», προειδοποιούν αναλυτές.
Ο Monterrey Gomez είπε ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος ζήτησε χρηματοοικονομική συμφωνία σε συντομότερο χρονικό πλαίσιο από το 2035. «Ακόμα δεν έχουμε ακούσει αντιδράσεις από την ανεπτυγμένη πλευρά», είπε.
Ο Αλί Μοχάμεντ, πρόεδρος της Αφρικανικής Ομάδας Διαπραγματευτών είπε ότι το μπλοκ «είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε πράγματα που ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές μας».
«Παραμένουμε αισιόδοξοι», δήλωσε ο Nabeel Munir από το Πακιστάν, ο οποίος προεδρεύει μιας από τις μόνιμες διαπραγματευτικές επιτροπές των συνομιλιών.
Η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θέλει να συνεχίσει να συμμετέχει στις συνομιλίες, «αρκεί να υπάρχει στόχος».
«Πολλές χώρες προετοιμάζονται για ένα κακό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Li Shuo, διευθυντής του China Climate Hub στο Asia Society Policy Institute. «Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη αίσθηση αβεβαιότητας. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, νομίζω ότι θα είναι μια θανατηφόρα πληγή για τον πλανήτη», είπε.