Netflix: Ο serial killer που πήγε στο «Ραντεβού στα τυφλά» – Το χρονικό μίας σοκαριστικής ιστορίας που έγινε ταινία (βίντεο)
Το 1978, ένας διαβόητος κατά συρροήν δολοφόνος κατάφερε να συμμετάσχει σε ένα αμερικανικό τηλεπαιχνίδι γνωριμιών, πιθανότατα ψάχνοντας το επόμενο θύμα του. Αυτή η αληθινή ιστορία αποτέλεσε τη βάση για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Άννα Κέντρικ, με τίτλο «Woman of the Hour», το οποίο θα προβληθεί από το Netflix.
Η ταινία εστιάζει σε αυτό το περιστατικό, όπου η ηθοποιός Κέντρικ υποδύεται τη Sheryl Bradshaw, την κοπέλα που συμμετείχε στο τηλεπαιχνίδι «The Dating Game», ένα γνωστό σόου της δεκαετίας του 1970, όπου οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν ένα ραντεβού χωρίς να βλέπουν τον υποψήφιο.
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η Bradshaw αστειεύτηκε με τον διαγωνιζόμενο Νο 3, λέγοντας: «Εργένη νούμερο 3, μη με απογοητεύσεις!» Μια φράση που, αναδρομικά, αποκαλύπτεται ανατριχιαστική, καθώς ο Νο 3 δεν ήταν άλλος από τον Rodney Alcala, έναν κατά συρροήν δολοφόνο που αργότερα θα γινόταν γνωστός ως «The Dating Game Killer».
Η Κέντρικ αρχικά υπέγραψε για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία, αλλά τελικά αποφάσισε να αναλάβει και τη σκηνοθεσία, καθώς ένιωσε μια βαθιά σύνδεση με το σενάριο. «Μόλις μου πρότειναν να σκηνοθετήσω, συνειδητοποίησα ότι, αν και αγαπώ τον χαρακτήρα που παίζω, είμαι περισσότερο δεμένη με την ταινία στο σύνολό της», εξηγεί η Κέντρικ. Η ίδια περιγράφει πώς επενδύθηκε στην ιστορία και στα στοιχεία της, τα οποία συνδέονται με μια γυναίκα που αντιστέκεται στις αντιξοότητες και τελικά ξαναβρίσκει τη δύναμή της.
Ο σεναριογράφος Ian McDonald, που συνεργάστηκε με την Κέντρικ, ανέφερε ότι η προσέγγιση της σκηνοθεσίας της εστιάζει στον κίνδυνο που συνοδεύει την ευαλωτότητα όταν κάποιος επιχειρεί να γνωρίσει ένα άτομο σε ένα ραντεβού, ειδικά όταν αυτό το άτομο είναι άγνωστο. «Κάθε φορά που βγαίνεις ραντεβού με κάποιον που δεν ξέρεις, κάνεις τον εαυτό σου ευάλωτο», επισημαίνει ο McDonald, τονίζοντας τη διαρκή αγωνία για το πώς να διαχειριστεί κανείς αυτόν τον κίνδυνο.
Η ταινία «Woman of the Hour» θα επανεξετάσει τις συνθήκες που οδήγησαν στα εγκλήματα του Alcala, αλλά με μια διαφορετική προσέγγιση: αντί να επικεντρωθεί στον ίδιο τον δολοφόνο, η ιστορία θα δώσει έμφαση στις γυναίκες των οποίων τις ζωές αφαίρεσε. Η ταινία αποτελεί μια μοναδική ματιά στη ζωή μιας επίδοξης ηθοποιού στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1970 και ενός επικίνδυνου κατά συρροήν δολοφόνου, των οποίων οι δρόμοι διασταυρώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του «The Dating Game».
Τον Rodney Alcala θα υποδυθεί ο Daniel Zovatto, ενώ η Άννα Κέντρικ θα ενσαρκώσει τη Cheryl Bradshaw, την κοπέλα που πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο αυτό. Η ιστορία του Alcala είναι ανατριχιαστική και φέρει τρομακτικές διαστάσεις. Στην πραγματικότητα, ο Alcala είχε ήδη διαπράξει αρκετές δολοφονίες πριν εμφανιστεί στο τηλεπαιχνίδι, και η συμμετοχή του στην εκπομπή τον έκανε γνωστό ως «The Dating Game Killer».
Η Κέντρικ και ο McDonald διερεύνησαν σε βάθος την ιστορία του Alcala και των θυμάτων του. Η Κέντρικ αποκάλυψε ότι, καθώς περνούσε με το αυτοκίνητό της μέσα από την πόλη του Λος Άντζελες, συνειδητοποίησε ότι γνώριζε τη διεύθυνση ενός από τα θύματά του και ότι η σκηνή του εγκλήματος βρισκόταν κοντά στον ωκεανό. «Σκεφτόμουν ότι το θύμα θα μπορούσε να ακούει τον ήχο των κυμάτων τη στιγμή που πέθαινε», ανέφερε η Κέντρικ, επισημαίνοντας τη σκληρή πραγματικότητα της ιστορίας.
Η αληθινή ιστορία του Alcala είναι ακόμη πιο τρομακτική από την ίδια την ταινία. Ο Alcala είχε διαπράξει τους πρώτους του φόνους σχεδόν μια δεκαετία πριν την εμφάνισή του στο τηλεπαιχνίδι και συνέχισε να σκοτώνει μέχρι τη σύλληψή του το 1979. Τελικά, καταδικάστηκε για επτά δολοφονίες, αλλά οι Αρχές υποπτεύονται ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του ενδέχεται να φτάνει τους 130.
Βίντεο από την αυθεντική εμφάνιση του serial killer στο τηλεπαιχνίδι
Οι μέθοδοι του Alcala ήταν εξαιρετικά βίαιες και σαδιστικές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στις δίκες του, ο Alcala «έπαιζε» με τα θύματά του, τα στραγγάλιζε μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια τα επανέφερε στη ζωή για να συνεχίσει το μαρτύριό τους. Συνελήφθη το 1979 και καταδικάστηκε σε θάνατο δύο φορές πριν την τελική του καταδίκη το 2010, η οποία βασίστηκε σε νέα στοιχεία. Πέθανε το 2021 από φυσικά αίτια, ενώ ήταν ακόμα στη φυλακή.
Ο Alcala είχε ήδη εκτίσει ποινή για την παρενόχληση ενός ανηλίκου, κάτι που κάνει τη συμμετοχή του στο «The Dating Game» ακόμη πιο σοκαριστική. Πολλοί αναρωτιούνται πώς ένας άνθρωπος με τέτοιο παρελθόν κατάφερε να περάσει από τις διαδικασίες επιλογής και να εμφανιστεί στην τηλεόραση. Η συμμετοχή του στο σόου του χάρισε το προσωνύμιο του «Dating Game Killer», αλλά η ιστορία του δεν τελειώνει εκεί.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο Alcala μιλούσε με τη Sheryl Bradshaw, η οποία έπρεπε να επιλέξει έναν από τους τρεις άνδρες χωρίς να τους δει. Αν και η Bradshaw επέλεξε τον Alcala ως τον υποψήφιο για το ραντεβού της, μετά την εκπομπή αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση, λέγοντας ότι ένιωθε μια παράξενη «ενέργεια» από αυτόν. Αυτή η απόφαση μπορεί να της έσωσε τη ζωή.
Η ταινία «Woman of the Hour» προσφέρει μια ευρύτερη ματιά σε αυτή την τρομακτική ιστορία, εστιάζοντας στα θύματα του Alcala και όχι στον ίδιο τον δολοφόνο. Η Άννα Κέντρικ, ως σκηνοθέτης, κατάφερε να μεταφέρει στην οθόνη την τραγική πραγματικότητα που κρυβόταν πίσω από τα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι η κουλτούρα της εποχής συχνά δεν έδινε προτεραιότητα στην προστασία των θυμάτων.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του Alcala μπορεί να παραμένει άγνωστος, αλλά η ιστορία του αφήνει ανεξίτηλο σημάδι, δείχνοντας πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η ανθρώπινη ζωή όταν οι θεσμοί αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους πολίτες. Με αυτή την ταινία, η Άννα Κέντρικ επιδιώκει να τιμήσει τη μνήμη αυτών των γυναικών και να αναδείξει τη σημασία της προσοχής και της προστασίας των θυμάτων σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους.