Α. Τσαυτάρης στο Πρώτο: Οι ιδιαιτερότητες που προκαλούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό (audio)

 Α. Τσαυτάρης στο Πρώτο: Οι ιδιαιτερότητες που προκαλούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό (audio)

Για το ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες εκείνες που προκαλούν τις κινητοποιήσεις των αγροτών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του Εξωτερικού, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στο δημοσιογράφο Θανάση Γεωργακόπουλο και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις», όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής, στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, με συμμετοχή σε πολλές επιτροπές, φορείς και σχήματα για τη γεωργία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2012 έως το 2014.

Όπως αρχικά δήλωσε στο δημοσιογράφο αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες που έχουν οι μεγάλες γεωργικά χώρες του εξωτερικού που κινητοποιούνται οι αγρότες «όσες δεν έχουν δικό τους πετρέλαιο, δεν είναι δηλαδή παραγωγή πετρελαίου, όπως είναι για παράδειγμα η Ρουμανία, όπως είναι δευτερευόντως η Πολωνία ή δεν βρίσκουν από κάπου φτηνότερο πετρέλαιο, παραδείγματος χάρη, οι χώρες όπως η Ισπανία κτλ, έχουν τη δυνατότητα από την Αλγερία και τις γειτονικές τους παλιές αποικίες άλλωστε να έχουν φθηνότερη ενέργεια. Το λέω αυτό γιατί αυτή τη στιγμή το κόστος της ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου, παίζει καθοριστικό ρόλο στα προβλήματα που έχουμε σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ανεβαίνοντας η τιμή του πετρελαίου έχει επίπτωση σε όλα αυτά. Κάτι όμως που πρέπει να προσθέσουμε και ο κόσμος δεν ξέρει είναι ότι πολλά εκ των αγροτικών εφοδίων παράγονται από το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο λοιπόν, αποτελεί την πρώτη ύλη, την πηγή των φυτοφαρμάκων. Άρα, αν ανεβαίνει το πετρέλαιο, ανεβαίνει η τιμή των φυτοφαρμάκων. Το πετρέλαιο αποτελεί την πρώτη ύλη για τη σύνθεση των λιπασμάτων και έτσι ανεβαίνουν τα λιπάσματα και θα μπορούσα επίσης να πω ότι αποτελεί την πρώτη ύλη και άλλων τέτοιων όπως για παράδειγμα των πλαστικών και των θερμοκηπίων. Επομένως, ανεβαίνει το κόστος των πλαστικών. Δεν είναι δηλαδή μόνο το πετρέλαιο ως ενέργεια αυτό καθαυτό αλλά και τα παράγωγά του».

Από την άλλη πλευρά, εν συνεχεία της συνομιλίας τους, ο κ. Τσαυτάρης ερωτηθείς για τις δικές μας, τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, τα ιδιαίτερα ελληνικά αγροτικά προβλήματα που προκαλούν τις δικές μας κινητοποιήσεις σημειώνει το εξής «το κόστος των εφοδίων, το κόστος των καυσίμων και ήρθε τώρα και η καταιγίδα Daniel που έκανε και αυτή τη δικιά της ζημιά και την κατάσταση χειρότερη αποτελούν ιδιαιτερότητες. Τι λέει λοιπόν, η κλιματική αλλαγή για τον τόπο μας ένεκα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης και της αλλαγής του κλίματος; Λέει ότι δεν θα αλλάξει η ποσότητα των βροχοπτώσεων στη χώρα μας. Θα αλλάξει όμως η κατανομή των βροχοπτώσεων. Δηλαδή λένε ότι θα πέφτουν λίγες αλλά κατακλυσμιαίες βροχές στις μεταβατικές εποχές, την ώρα δηλαδή που τελειώνει ο χειμώνας και πάμε προς την άνοιξη ή την ώρα που τελειώνει το καλοκαίρι και πάμε στο φθινόπωρο. Ήδη τα βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα. Ο “Daniel” ήταν ένα τέτοιο φαινόμενο. Ποια είναι λοιπόν, η λύση για να μη πνιγεί ο κάμπος και να μην καταστραφούν τα σήματα; Είχα πει ότι πρέπει να γεμίσουμε τους χειμάρρους με φράγματα και λιμνοδεξαμενές κάθε 1000 μέτρα, κάθε 500 μέτρα και ένα φράγμα να γεμίζει νερό, να ποτίζει ο γεωργός με υψομετρική διαφορά, τζάμπα σχεδόν, να ποτίζει ο κτηνοτρόφος ώστε να μη χρειάζεται να κουβαλάει πάνω από 3 χιλιόμετρα υψόμετρο πάνω στα κοπάδια του νερό για να τα ποτίσει. Επομένως, καταλαβαίνετε τι ενέργεια είναι αυτή. Πέραν αυτού δεν είναι μόνο το χρηματικό κόστος αυτού του είδους της εκμετάλλευσης του νερού. Είναι επίσης, ότι αδειάζοντας τους υπόγειους ορίζοντες κάθεται το έδαφος, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε καταστροφές ή αναγκάζονται να πάνε όλο και πιο βαθιά. Να λοιπόν, μια λύση που προτείνουμε-και χαίρομαι ειλικρινά που το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενσωματώσει αυτή τη δραστηριότητα-να υποστηριχθούν φράγματα και λιμνοδεξαμενές και να προφυλάξουμε τον κατάντη από τις πλημμύρες και να εμπλουτίσουμε τον ανάντη πάνω με νερό, το οποίο μπορεί να ποτίζει τον αγρότη με υψομετρική διαφορά χωρίς δαπάνες ένεκα του πετρελαίου, όπως σας έλεγα και του ρεύματος και φυσικά και τους κτηνοτρόφους και άλλους».

Πηγή: ertnews.gr

Related post