Κυρ. Μητσοτάκης: Σε Υγεία και Παιδεία τα ποσά από το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής – «Πυρά» από την αντιπολίτευση

 Κυρ. Μητσοτάκης: Σε Υγεία και Παιδεία τα ποσά από το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής – «Πυρά» από την αντιπολίτευση

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο που στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής διακιοσύνης», επισημαίνοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν γίνεται να δηλώνουν λιγότερα από έναν υπάλληλο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ενώ ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτων που περιλαμβάνει μετρητά. Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σωκράτη Φάμελλο να ζητά την απόσυρση των άρθρων που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο νομιμοποιεί την φοροδιαφυγή και ευνοεί όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα.

Κοινωνική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το νέο φορολογικό σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην Υγεία και την Παιδεία.

Αίτημα αντισυνταγματικότητας στο άρθρο για τα τεκμήρια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για δίκαιη φορολόγηση.

«Δεν είναι μόνο φοροεισπρακτικό. Είναι να χτυπήσει τα μεσαία στρώματα της χώρας, και να ενισχύσει πολυεθνικές επιχειρήσεις. (..) Αντί να μειώσει φόρους και τεκμήρια έρχεται και βάζει νέους φόρους και νέα τεκμήρια. Αυτό είναι πολιτική συνέπεια. Πιστεύω το νομοσχέδιο είναι μνημείο ασυνέπειας. Είναι συνεπής ο κύριος Μητσοτάκης και στην υποκρισία και στην αδικία και στην ανεπάρκεια και στον  αναχρονισμό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος.

Νέα μέτρα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – «Πυρά» αντιπολίτευσης

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει «λουκέτο» στις επιχειρήσεις, που συμμετέχουν σε λαθρεμπόριο καυσίμων και ακύρωση αγοραπωλησιών ακινήτων με μετρητά.

«Στο εξής, όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εντοπίζεται θα παύει τη δραστηριότητά του για δύο χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Με την ψήφιση του νομοσχεδίου απαγορεύεται πια οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με ρευστό, «χέρι-χέρι» (…) Από εδώ και στο εξής το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω τραπέζης. Κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με ύποπτα χαρτονομίσματα, ας ξέρουν ένα: Θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά».

«Δεν δίνει ίση συμμετοχή στα δημόσια βάρη, εισάγει διακρίσεις. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά όλα τα άρθρα που αφορούν επιστήμονες να αποσυρθούν. (…) Οι κεφαλικοί φόροι δεν είναι μια σύγχρονη χώρα» απαντά Σωκράτης Φάμελλος.

Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος επισήμανε ο πρωθυπουργός καλώντας τα κόμματα να συναινέσουν. «Λέμε τελικά «ναι» ή «όχι» στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως αντιστάθμισμα για τις πολιτικές αυτές τις οποίες υλοποιούμε; Θα περιμένω λοιπόν καθαρές θέσεις, μακριά από τις όποιες συνηθισμένες κολακείες και τα εύκολα συνθήματα. Όμως φοβάμαι ότι, δυστυχώς, συγκροτείται πάλι μια αντιπολίτευση του “όχι σε όλα και ναι στο τίποτα”».

Τροπολογία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ προτείνοντας τη θέσπιση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού ελεύθερων επαγγελματικών, επιχειρήσεων και αγροτών.

«Εμείς δεν είμαστε λωτοφάγοι να χειροκροτάμε, όπως οι βουλευτές της ΝΔ. Εμείς έχουμε μνήμη, ουδέποτε είπε τίποτα προεκλογικά, τίποτα ίσα ίσα που κλείνατε το μάτι στην φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή (…) Εμείς απορρίπτουμε τον πυρήνα του νομοσχεδίου γιατί είναι οριζόντιος, γιατί το διαβάσαμε – δε διασφαλίζει τη φορολογική δικαιοσύνη. Συμφωνούμε και σε κάποια πράγματα που θα ψηφίσουμε. Συμφωνούμε στη στόχευση που ενισχύει ηλεκτρονικές συναλλαγές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

«Αποτελεί άλλη μία σελίδα στην επίθεση την οποίαν έχετε εξαπολύσει σε λαϊκά στρώματα. Δικαίως αντιδρούν, δικαίως έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, δικαίως μου ζητούν την απόσυρσή τους» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Εσείς οι φιλελεύθεροι υποσχόσασταν μεροληπτική συμπεριφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και τώρα τους κόβεται το κεφάλι. Ξέρετε γιατί; Γιατί εξυπηρετείται την ολιγαρχία και όχι τον απλό Έλληνα πολίτη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνική Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας είπε: «Λέει ότι θα πιάσουμε την φοροδιαφυγή. Είμαι σίγουρος ότι και τα επόμενα χρόνια θα λέτε ότι θα πιάσετε την φοροδιαφυγή».

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί δεν μπορεί να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την φοροδιαφυγή» υποστήριξε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε: «Το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέσατε νύχτα είναι εκδικητικό, επιβάλλει αναδρομικό φόρο».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκπροσωπώντας τη Νέα Αριστερά, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια κατεύθυνση αφαίμαξης των εισοδημάτων. Η κυβέρνηση επιλέγει να επιστρέψει στη δεκαετία του ’90 και στην εποχή των τεκμηρίων που είναι εξ’ ορισμού ένα οριζόντιο μέτρο».

Το νέο πλαίσιο φορολόγησης θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2024, για τα εισοδήματα του 2023.

 

Related post