Γαλλία: 15χρονος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου κοντά στο Παρίσι – Νέο θύμα αντιπαλότητας συνοικιών

 Γαλλία: 15χρονος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου κοντά στο Παρίσι – Νέο θύμα αντιπαλότητας συνοικιών

Ένας 15χρονος, το τελευταίο θύμα της αντιπαλότητας μεταξύ νέων διαφορετικών συνοικιών, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ενώ επέστρεφε από το σχολείο του, στο πλαίσιο μιας συμπλοκής χθες (4/12) στο Βαλ ντ’ Ουάζ, στην περιοχή του Παρισιού.

Τα επεισόδια ξέσπασαν χθες αργά το απόγευμα, με φόντο την «αντιπαλότητα μεταξύ ομάδων νέων διαφορετικών συνοικιών και με τη συμμετοχή περίπου 20 ατόμων, στον δήμο του Ντομόν», εξηγεί η εισαγγελία σε ένα δελτίο Τύπου. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, ο έφηβος έχασε τη ζωή του «σε δημόσιο δρόμο, παρά την ταχεία επέμβαση των ομάδων διάσωσης», «έπειτα από ένα χτύπημα με μαχαίρι στο στήθος».

Το θύμα, κάτοικος ενός άλλου δήμου, του Εζανβίλ, έβγαινε από το σχολείο μαζί με δύο φίλους του και επέστρεφε στο σπίτι του, όταν του επιτέθηκε μια ομάδα νέων από το Ντομόν. Οι δράστες ήθελαν να πάρουν εκδίκηση έπειτα από μια προηγούμενη αψιμαχία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Εζανβίλ Ερίκ Μπαταλιά.

Ήταν ένας «νέος χωρίς βεβαρυμμένο ιστορικό», ο οποίος «συμμετείχε στις δουλειές του σπιτιού, στην ενεργή ζωή», «ήταν ένας καλός μαθητής, είχε μπροστά του ένα καλό μέλλον», περιέγραψε ο δήμαρχος.

Η αντιπαλότητα μεταξύ της συνοικίας του Εζανβίλ, απ’ όπου προερχόταν το θύμα, και εκείνης του Ντομόν διαρκεί τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και έχουν θέσει προτεραιότητά τους να διασφαλίσουν την επιστροφή στην ηρεμία και την πρόληψη κάθε πιθανής πράξης εκδίκησης. Μετά τα γεγονότα, σημαντική αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε στην περιοχή και στις συνοικίες που εμπλέκονται.

Το νέο αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε ενώ 8 νέοι εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου χθες στο Παρίσι κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό ενός νεαρού άνδρα το 2021, μια υπόθεση που σχετίζεται με τις αντιπαλότητες μεταξύ συμμοριών νέων στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Μαρουάν Μοχάμεντ, ο οποίος έχει γράψει σχετικό βιβλίο, τα βίαια επεισόδια μεταξύ νέων διαφορετικών συνοικιών», «ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο», έχουν οδηγήσει «σε τουλάχιστον 120 θανάτους» στη Γαλλία τα τελευταία 30 χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Related post