Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 22 νεκροί, όλοι ορειβάτες – Δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν

 Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 22 νεκροί, όλοι ορειβάτες – Δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν

Για την επικινδυνότητα του ηφαιστείου Μεράπι – ενός από τα πιο ενεργά της Ινδονησίας που εξακολουθεί να εκρήγνυται – προειδοποιούν οι αρχές, την ώρα που οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 22. Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Σουμάτρας εξερράγη την Κυριακή και στάχτες εκτοξεύθηκαν 3.000 μέτρα ψηλότερα, σκεπάζοντας τα πάντα στην γύρω περιοχή.

Καλυμμένη από στάχτη και σε κατάσταση σοκ, η νεαρή γυναίκα επέζησε της φονικής έκρηξης του ηφαιστείου Μαράπι στη Δυτική Σουμάτρα. Εντοπίστηκε τραυματισμένη από ομάδα διασωστών που τη μετέφεραν σε ασφαλή τοποθεσία.

Τα πρόσωπα των διασωθέντων μαρτυρούν την οδυνηρή εμπειρία που βίωσαν ενώ οι διασώστες περιγράφουν τη δυσκολία των ερευνών.

«Το πρόβλημα σήμερα ήταν ότι είχαμε 5 νέες εκρήξεις από το πρωί με την ηφαιστειακή στάχτη να πέφτει παντού εμποδίζοντας την ορατότητα των ομάδων που επιχειρούν στο βουνό» αναφέρει ο επικαφαλής των διασωστών.

Η καταστροφική έκρηξη της Κυριακής, εκτόξευσε την ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος τριών χιλιομέτρων. Η στάχτη κάλυψε στη συνέχεια ολόκληρα χωριά δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η Ινδονησία βρίσκεται στο αποκαλούμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» και απαριθμεί περισσότερα από 100 ενεργά ηφαίστεια. Το Μαράπι είναι από τα πλέον δραστήρια.

Το μείζον ερώτημα είναι εάν έπρεπε να υπάρχουν ορειβάτες στο Μαράπι, δεδομένου ότι από το 2011 η υπηρεσία ηφαιστειολογίας της Ινδονησίας, είχε εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος να απαγορευτεί η ορειβασία στην κορυφή του επικίνδυνου ηφαιστείου.

Πηγή: ertnews.gr

Related post