Περού: Ανακαλύφθηκε νέο παθογόνο που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ελονοσίας

 Περού: Ανακαλύφθηκε νέο παθογόνο που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ελονοσίας

Επιστήμονες στο Περού ανακάλυψαν ένα νέο παθογόνο που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ελονοσίας. Ο ασθενής «μηδέν» ήταν ένας 20χρονος άνδρας ο οποίος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο De La Merced Chanchamayo στο κεντρικό Περού τον Ιούνιο του 2019. Τα συμπτώματά του περιλάμβαναν πυρετό, έντονους πονοκεφάλους, ρίγη, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ευαισθησία στο φως και απώλεια όρεξης.

Οι ερευνητές της Μονάδας Ιατρικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Λίμα ανέλυσαν το δείγμα και ανίχνευσαν τον φλεβοϊό Candiru. Ωστόσο, τμήματα του ιού παρουσίαζαν διαφορές που «δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από τη μετάλλαξη του ιού», υποδεικνύοντας ότι ο άνδρας είχε μολυνθεί από ένα νέο στέλεχος του ιού. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νέο παθογόνο είναι ένα άγνωστο στέλεχος του φλεβοϊού, ο οποίος μεταδίδεται από μύγες της άμμου, κουνούπια ή τσιμπούρια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονους πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και μηνιγγίτιδα. Τελικά, η ανάλυση έδειξε ότι το παθογόνο δημιουργήθηκε από τον ανασυνδυασμό του ιού Candiru με ένα νέο στέλεχος του ιού Echarate.

Η ομάδα, με επικεφαλής την τεχνικό έρευνας Γκίλντα Τρόνκος, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια νέα παραλλαγή του ιού Echarate κυκλοφορεί στις ζούγκλες του κεντρικού Περού. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ο νέος ιός είναι πιθανό να κυκλοφορεί στη ζούγκλα του κεντρικού Περού. Κάλεσαν τους επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών να παρακολουθούν τους ιούς που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ελονοσίας, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τις αναδυόμενες λοιμώξεις.

Ο πυρετός της ρηξιγενούς κοιλάδας (Rift Valley) είναι η πιο γνωστή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει ο φλεβοϊός. Οι άνθρωποι που μολύνονται από αυτόν μπορεί να εμφανίσουν έναν απειλητικό για τη ζωή πυρετό, ο οποίος προκαλεί αιμορραγία από το στόμα, τα μάτια και τα αυτιά, καθώς και από τα εσωτερικά όργανα.

Μέχρι τώρα, μόνο τρεις φλεβοϊοί που προκαλούν πυρετό είχαν εντοπιστεί στο Περού.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Emerging Infectious Diseases».

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Related post