Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές – Σημαντική πτώση του κόστους δανεισμού

 Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές – Σημαντική πτώση του κόστους δανεισμού

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζουν σήμερα (5/12) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας και την νομισματική πολιτική των Κεντρικών τραπεζών, ενώ οι αναλυτές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο. Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το outlook της Κίνας σε αρνητικό από σταθερό, απευθύνοντας, επίσης, προειδοποίηση για το επίπεδο χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Η αλλαγή της προοπτικής αντανακλά τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με δομικά και επίμονα χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και συνεχιζόμενη συρρίκνωση του το-μέα ακινήτων». Οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν οικονομική στήριξη σε υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις και κρατικές εταιρείες, δημιουργώντας εκτεταμένους κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας, αναφέρει η Moody’s σε δήλωση που εξέδωσε.

Η Moody’s αναμένει ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4% το 2024 και το 2025 και κατά μέσο όρο 3,8% από το 2026 έως το 2030.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξέφρασε την δυσφορία του για την απόφαση της Moody’s.

«Οι ανησυχίες της Moody’s για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και τη δημοσιο-νομική βιωσιμότητα είναι περιττές», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο.

Στην Ευρωζώνη, «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό κατέστησαν μάλλον απίθανη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων», σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. «Συνολικά, οι εξελίξεις στον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικές» αλλά ακόμη «δεν πρέπει να κηρύξουμε πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού» πρόσθεσε.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,42%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,54%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,59%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,11%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανί-ζει πτώση σε ποσοστό 0,49%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 95 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1270,45 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες κατά 0,38%.

ΟΜΌΛΟΓΑ

Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώ-νης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 8 μονάδες βάσης, στο 2,27%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 10 bps στο 4,01%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 9 μονάδες, στο 3,27% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει μεγάλη πτώση κατά 12 μονάδες βάσης, στο 3,40%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε ανοδική πορεία <<γύρισαν>> οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ξεκίνησαν τις συναλλαγές με απώλειες.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,80%, στα 73,62 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,73%, βρίσκεται στα $ 78,60.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ υποχωρεί σε σχέση με το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0820 δολ./ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr

Related post