Η Ουάσινγκτον ζητά από το Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθουν περισσότερα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας

 Η Ουάσινγκτον ζητά από το Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθουν περισσότερα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθουν περισσότερα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκεχειρία που διήρκησε μια εβδομάδα και κατέρρευσε την Παρασκευή.

“Νωρίς την Παρασκευή, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέτρεπε την είσοδο καυσίμων” στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, καθώς το υπό πολιορκία παλαιστινιακό έδαφος αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

“Είχαμε πολύ ειλικρινείς συνομιλίες μαζί τους ως προς την ανάγκη για καύσιμα (στον θύλακα) και είδαμε να εισέρχονται καύσιμα την Παρασκευή”, δήλωσε. “Είδαμε να εισέρχονται επιπλέον καύσιμα το Σάββατο, αλλά είναι στα επίπεδα πριν από την παύση. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να δούμε (τα επίπεδα παράδοσης καυσίμων) να ανεβαίνουν ξανά, όχι μόνο στα επίπεδα των καυσίμων που εισήλθαν (στη Γάζα) κατά τη διάρκεια της παύσης, αλλά ακόμα πιο ψηλά”.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξέσπασε μετά την πολύνεκρη και χωρίς προηγούμενο επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής κατά την οποία σχεδόν 240 άνθρωποι απήχθησαν.

Εν είδει αντιποίνων, το Ισραήλ ορκίστηκε να “εξοντώσει” τη Χαμάς και οι ένοπλες δυνάμεις του βομβαρδίζουν αδιάκοπα τον παλαιστινιακό θύλακα, παράλληλα με μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου στη βόρεια Γάζα.

Η παύση πυρός, διάρκειας μιας εβδομάδας, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τελείωσε την 1η Δεκεμβρίου. Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Γάζα, βομβαρδίζει το νότιο τμήμα του θύλακα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια όλο και πιο περιορισμένη ζώνη.

Στον τελευταίο του απολογισμό σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 15.899 νεκρούς, το 70% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά και 42.000 τραυματίες σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο εκτίμησε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει βελτιώσει τις τακτικές του ζητώντας από τον πληθυσμό να εκκενώσει “συγκεκριμένες” συνοικίες αντί να ζητά την εκκένωση μιας ολόκληρης πόλης ή περιοχής. “Είδαμε πιο στοχευμένα αιτήματα για εκκένωση” από ό,τι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα, πρόσθεσε ο Μίλερ. “Αυτό είναι μια βελτίωση σε σχέση με ό,τι συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα”, τόνισε προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Ουάσινγκτον θα “παρακολουθεί στενά” την κατάσταση.

Πηγή: ertnews.gr

Related post