Η Μπέττυ Χαρλαύτη στο Βέλγιο για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Pablo Neruda, με 2 συναυλίες του Canto General

 Η Μπέττυ Χαρλαύτη στο Βέλγιο για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Pablo Neruda, με 2 συναυλίες του Canto General

Δύο μεγαλειώδεις συναυλίες δόθηκαν στο Βέλγιο, 50 χρόνια μετά τον θάνατο του Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda, όπου παρουσιάστηκε το μνημειώδες έργο του, Canto General, μελοποιημένο από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Σολίστ, η Ελληνίδα Μπέττυ Χαρλαύτη, τελευταία επίλεκτη ερμηνεύτρια του συνθέτη. Μαζί της επί σκηνής, η ιστορική χορωδία De Chorale.

Ο κόσμος στο Elizabeth Hall της Αμβέρσας και το Concertgebouw της Μπριζ (Βέργης), στις 19 και 26 Νοεμβρίου αντίστοιχα, όπου υποδέχθηκε με πρωτοφανή ενθουσιασμό την ερμηνεύτρια, γνωστή και ως “φωνή του Μίκη Θεοδωράκη από τη νεότερη γενιά”, καθώς και τα πάνω από 120 μέλη της χορωδίας de Chorale που μετρά έναν αιώνα πορείας. Το μέρος του βαρύτονου απέδωσε ο Βέλγος Thomas Blondelle. Τις συναυλίες διηύθυνε μαέστρος Paul Dinneweth ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Henri Ardui.

Χιλιάδες ένθερμου κοινού τίμησαν τις παρουσιάσεις του εμβληματικού, όσο και απαιτητικού αυτού έργου, το οποίο έχει σφραγίσει με την ερμηνεία της η μεγάλη μας Μαρία Φαραντούρη, ενώ εξίσου πολλοί ήταν όσοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο αφού οι δυο επετειακές συναυλίες ήταν sold out καιρό πριν.

Το Canto General παρουσιάστηκε τελευταία φορά στο Βέλγιο το 2019, για τον εορτασμό των 70 χρόνων από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σολίστρια ήταν και πάλι η Μπέττυ Χαρλαύτη, κάνοντας τότε το ντεμπούτο της στο έργο, το οποίο ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης την είχε παροτρύνει να εντάξει στο ρεπερτόριό της.

Η συγκλονιστική ποίηση του Pablo Neruda και η αξεπέραστη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, έδωσαν στην ανθρωπότητα ως κληρονομιά ένα από τα σπουδαιότερα ορατόρια του 20ου αιώνα. Το Canto General έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ένα μουσικό μανιφέστο κατά της καταπίεσης των λαών, μια ωδή στη φύση, την ειρήνη, την ελευθερία.

Πηγή: ertnews.gr

Related post