Τα ισραηλινά άρματα πλησιάζουν τη Νότια Γάζα: Σε απόγνωση οι άμαχοι – «Δεν έχουμε πού να πάμε»

 Τα ισραηλινά άρματα πλησιάζουν τη Νότια Γάζα: Σε απόγνωση οι άμαχοι – «Δεν έχουμε πού να πάμε»

Στη νότια Γάζα, εκεί όπου έχουν καταφύγει με προτροπή του Ισραήλ οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του ο ισραηλινός στρατός. Για τους αμάχους η κατάσταση είναι απελπιστική. Χιλιάδες καλούνται να μετακινηθούν από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, Χαν Γιουνίς, είτε προς Ράφα, είτε προς τα παράλια. Ενδεικτική του δράματος είναι η προειδοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι ο κόσμος δεν έχει πού να πάει. Ο Λευκός Οίκος στέλνει αντιποσωπεία στο Ισραήλ, υπό την Καμάλα Χάρις, ζητώντας μεγαλύτερη προστασία των αμάχων, ενώ ο Νετανιάχου «βουλιάζει» στις δημοσκοπήσεις.

Στην πρώτη γραμμή του πολέμου, στην Σντερότ του νότιου Ισραήλ, βρίσκεται η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, όπου τα ισραηλινά άρματα μπαίνουν πλέον και στη νότια Γάζα – χωρίς να έχουν πάψει να «χτυπούν» τον βορρά – και ο πόλεμος εισέρχεται στην πιο δραματική φάση, μιας και εκεί έχουν εγκλωβιστεί 2 εκατομμύρια άμαχοι. Με ρουκέτες απαντά η Χαμάς, η οποία βομβάρδισε την πόλη Μπερ Σεβά.

Τώρα που οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν επεκταθεί στο νότο, οι άμαχοι που έμεναν στο βορρά και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς πουθενά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος. O ισραηλινός στρατός με τρία κίτρινα βέλη δίνει εντολή στους αμάχους να εκκενώσουν τη Χαν Γιουνίς, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας. Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί παραδέχονται ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος ή υποδομές για να μετακινηθούν οι άμαχοι.

«Δεν έχουμε πού να πάμε, στείλτε μας στον τάφο να τελειώνουμε» αναφέρει άμαχος σε απόγνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως δεν θα δεχθεί πρόσφυγες στα εδάφη της και η Ιορδανία έχει προαναγγείλει ότι αυτή η συζήτηση είναι «κόκκινο πανί».

Σύμφωνα με παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, 50 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία στην Γάζα, βρέθηκαν νεκροί από αεροπορικές επιθέσεις.

Photo by Mahmud HAMS / AFP)

Έρευνα ισραηλινών Αρχών: Χρηματιστές φέρονται να έβγαλαν δισεκατομμύρια «σορτάροντας» μετοχές λίγο πριν το μακελειό

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς καθηγητές Νομικής, έναν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έναν από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τις εβδομάδες πριν από την 7η Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών μετοχών στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Οι ανοιχτές πωλήσεις ότι είναι το λεγόμενο «short selling», δηλαδή όταν κάποιος πουλάει τις μετοχές που έχει – γιατί περιμένει ότι θα πέσει η τιμή τους – και αργότερα τις αγοράζει ξανά έχοντας κρατήσει το κέρδος.

Οι δύο καθηγητές παρατήρησαν ότι το «σορτάρισμα» μόνο στη Λεούμι, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, έφερε κέρδη 862 εκατομμύρια δολάρια. Αναφέρουν ότι τέτοιου είδους «σορτάρισμα» σε αυτή την έκταση δεν είχε παρατηρηθεί, ούτε σε παλιότερες κρίσεις στο Μεσανατολικό, ούτε κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αρνηθεί ότι γνώριζαν πως η Χαμάς σχεδίαζε τέτοια επίθεση, γεγονός που αρνήθηκαν και οι σύμμαχοι της οργάνωσης, αλλά και οι ισραηλινές υπηρεσίες, έχοντας απολογηθεί για την αποτυχία τους να την αποτρέψουν.

 

Related post