Ρωσία: Σε «αχαρτογράφητα νερά» η Ιαπωνία μετά τον τερματισμό της συνεργασίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων

 Ρωσία: Σε «αχαρτογράφητα νερά» η Ιαπωνία μετά τον τερματισμό της συνεργασίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε ενημερώσει την Ιαπωνία για την πρόθεσή της να τερματίσει μια συμφωνία συνεργασίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι στις 21 Νοεμβρίου η Μόσχα ενημέρωσε την Ιαπωνία για την πρόθεσή της να τερματίσει τη συμφωνία, σημειώνει το Tass.

Ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της «ανοιχτής αντιρωσικής πολιτικής» της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Fumio Kishida, καθώς και των κυρώσεων και άλλων μέτρων, όπως η στρατιωτική ενίσχυση από το Τόκιο στα ρωσικά σύνορα της Άπω Ανατολής.

«Θεωρούμε αδύνατη τη συνέχιση της αλληλεπίδρασης με ένα μη φιλικό κράτος σε θέματα που επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, τα συμφέροντά μας για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα λήξει στις 21 Μαΐου.

Στις 7 Νοεμβρίου, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε διάταγμα για την αναστολή της συμφωνίας που υπογράφηκε το 1993, η οποία αποσκοπούσε στη δημιουργία συνεργασίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων της Μόσχας και την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Η σύμβαση θα λήξει έξι μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης, δηλαδή 21 Μαΐου 2024.

Την ίδια στιγμή, στην τελευταία επίσημη έκθεση ασφαλείας της ιαπωνικής κυβέρνησης, η Ιαπωνία φοβάται την επιταχυνόμενη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Όπως ανέφερε επίσης η South China Morning Post στις 27 Νοεμβρίου σε άρθρο με τίτλο «Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ένα «εφιαλτικό σενάριο», οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κίνας θα μπορούσαν να απειλήσουν τη διεθνή ασφάλεια.

Σύμφωνα με έκθεση ασφαλείας της Ιαπωνίας, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο κύριων αμφισβητιών της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης – Κίνας και Ρωσίας – θα «επιταχυνθεί», καθώς το Πεκίνο και η Μόσχα αγωνίζονται για μια «μη δημοκρατική διεθνή τάξη».

Η Κίνα και η Ρωσία μοιράζονται μια κοινή φιλοδοξία να δημιουργήσουν μια παγκόσμια τάξη που γέρνει σε μεγάλο βαθμό υπέρ τους, με την έκθεση να υπογραμμίζει έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των αξιωματούχων στο Τόκιο – ότι οι δύο δυνάμεις θα μπορούσαν να γίνουν στρατιωτικοί σύμμαχοι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών (NIDS), μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, δημοσίευσε την έκθεσή του China Security 2024 την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι «ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και της Ρωσίας για τη διεθνή τάξη θα επιταχυνθεί» την επόμενη δεκαετία.

Οι Ιάπωνες ειδικοί φοβούνται ότι μαζί η Μόσχα και το Πεκίνο μπορούν να αντισταθούν επιτυχώς στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της – ακόμη και να δημιουργήσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Εξαιτίας αυτού, το Τόκιο πρέπει να ενισχύσει το στρατιωτικό του δυναμικό και να ακολουθήσει την κατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής – συμπεραίνει συνοπτικά η  έκθεση “China Security 2024”.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

Related post