Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Προσδοκίες, ελπίδες και ερωτηματικά – Στο τραπέζι πάνω από 20 συμφωνίες, κυριότερη το μεταναστευτικό

 Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Προσδοκίες, ελπίδες και ερωτηματικά – Στο τραπέζι πάνω από 20 συμφωνίες, κυριότερη το μεταναστευτικό

Τρεις μέρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, οι προετοιμασίες στις δύο χώρες είναι πυρετώδεις. Στόχος της Αθήνας είναι να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις συζητήσεις με την Άγκυρα και να διερευνηθούν περαιτέρω τα θέματα της θετικής ατζέντας.

Η Αθήνα είναι εξαιρετικά συγκρατημένη κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Θα γίνουν διμερείς επαφές και στο υπουργείο Εξωτερικών και για το λόγο αυτό έχουν δεσμευτεί και κάποιες αίθουσες. Στο βασικό μενού είναι η διμερής συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, τον κύριο Γεραπετρίτη και τον κύριο Φιντάν, αλλά και τους διπλωματικούς συμβούλους. Πρόκειται για ένα σχήμα που έχουμε δει και σε προηγούμενες συναντήσεις τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στα Ηνωμένα Έθνη και από εκεί και πέρα ενδεχομένως να επικυρωθούν ορισμένες συμφωνίες από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Και οι δύο πλευρές θέλουν να κερδίσουν περισσότερο χρόνο ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν υπάρχει καμία διάθεση, από καμία πλευρά, για να δημιουργηθούν νέες εστίες έντασης.

Ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών και κυρίως οι δηλώσεις από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν που μπορεί να εμπεριέχουν το στοιχείο της έκπληξης και να έχουν να κάνουν με μηνύματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή με κάποιες «επιθέσεις» προς το Ισραήλ.

Το «Καζάν καζάν» του Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον προσφιλή του τρόπο, δηλαδή μέσα στο αεροπλάνο, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο μοτίβο του καζάν καζάν, δηλαδή του win win (του αμοιβαίου οφέλους), λέγοντας ότι δύο χώρες που βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, που η ιστορία τους είναι τόσο συνυφασμένη μεταξύ τους δεν μπορούν να εξακολουθούν να πορεύονται με εχθρότητα. Ωστόσο, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, που είναι να μην αναμιγνύονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τρίτα μέρη. Επιτέθηκε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λέγοντας ότι «στην Ελλάδα δίνουν F-16 και πυρομαχικά, σε εμάς δεν δίνουν παρόλο που πληρώνουμε».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα στο τραπέζι βρίσκονται πάνω από 20 συμφωνίες οι οποίες είτε θα ανακοινωθούν είτε θα υπογραφούν, με κυριότερη το μεταναστευτικό.

 

Related post