Χάπι προφύλαξης από τον ιό του AIDS: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δωρεάν χορήγηση από τα φαρμακεία νοσοκομείων σε άτομα υψηλού κινδύνου

 Χάπι προφύλαξης από τον ιό του AIDS: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δωρεάν χορήγηση από τα φαρμακεία νοσοκομείων σε άτομα υψηλού κινδύνου

Ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό του AIDS για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν στο ιό, προσφέρει μια προφυλακτική αγωγή, η οποία χορηγείται, για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η αγωγή αυτή χορηγείται δωρεάν και εμποδίζει τη μετάδοση του ιού σε εκείνον που την λαμβάνει.

Ένα χάπι προστατεύει από το AIDS τα άτομα τα οποία εκτίθενται συχνά στον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό. H προφυλακτική αυτή αγωγή θα χορηγείται, δωρεάν, από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Προϋπόθεση είναι να είναι αρνητικοί στο τεστ στο οποίο θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαργιοκίνης είναι πολύ σημαντική η χορήγηση αυτής της προφυλακτικής αγωγής, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται πάνω από 99% η πιθανότητα να κολλήσει.

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος και της έγκαιρης διάγνωσης του AIDS. Στη χώρα μας μόλις το 29% των μολυνθέντων από τον ιό λαμβάνουν θεραπεία εντός του πρώτου έτους.

Δύο είναι οι βασικοί τρόποι μετάδοσης του ιού του AIDS. Mέσω σεξουαλικής επαφής και μέσω κοινής χρήσης σύριγγας κατά τη ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.
Σύμφωνα με στοιχεία από το 1984 έως το 2022 μολύνθηκαν 17.784 άνθρωποι στη χώρα μας, εκ των οποίων 2.973 γυναίκες και 14.801 άνδρες.
Πρώτη αιτία μετάδοσης είναι το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών (9.234 οι μολυνθέντες), δεύτερη αιτία μετάδοσης η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών (2.296 οι μολυνθέντες).

Related post