Κικίλιας: Παύει να υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας με την αυστηροποίηση των ποινών στους εμπρηστές

 Κικίλιας: Παύει να υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας με την αυστηροποίηση των ποινών στους εμπρηστές

Για την αυστηροποίηση των ποινών στους εμπρηστές που προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο μίλησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας πως «το αδίκημα της αμέλειας γίνεται κακούργημα», και «παύει πλέον να υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας και της αδικίας. Θα αναθαρρήσει ο κόσμος και η κοινωνία».

«Θέλω δημόσια να δώσω συγχαρητήρια στον Γιώργο Φλωρίδη για τον ποινικό κώδικα που κατέθεσε, γιατί υπήρξε για πολλά-πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα ατιμωρησίας των υπευθύνων. Αυτό το αίσθημα της ατιμωρησίας παύει να υπάρχει και επίσης βλέπουμε ότι θα υπάρχουν και επισπεύσεις των δικών. Δηλαδή τι έλεγε ο κόσμος; Βιαστές, παιδεραστές, εγκληματίες, τους πιάνει η Ελληνική Αστυνομία και μετά από λίγο καιρό τους βλέπουμε  έξω.  Πλέον, η φυλάκιση για αυτούς θα ισχύει και άρα, εάν είναι καταδικασθέντες  θα εκτίσουν την ποινή τους. Στις γειτονιές της Αθήνας, στις λαϊκές, φτωχές γειτονιές και όπου υπάρχει το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας θα αναθαρρήσει ο κόσμος και η κοινωνία» τόνισε ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναφορικά  με τους εμπρησμούς, ο Υπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή προβλέπει για όσους προκαλούν πυρκαγιά λόγω εκτέλεσης θερμών εργασιών τις ημέρες που ο χάρτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), το αδίκημα της αμέλειας γίνεται κακούργημα.

«Αυτοί οι οποίοι όταν έχουμε κατάσταση κινδύνου πυρκαγιάς στο χάρτη 4 – δηλαδή πολύ υψηλή – ή κατάσταση συναγερμού 5, και συνεχίζουν να αμελούν και να κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος ή να καπνίζουν τα μελίσσια τους ή να καίνε ξερά χόρτα και αυτό οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, απώλεια ζωών ή καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές, το αμέλημα γίνεται κακούργημα. Η μικρότερη ποινή είναι 10  έτη και τα διοικητικά πρόστιμα φτάνουν μέχρι τις 50.000 ευρώ. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις τουριστικές μας περιοχές, σε ορεινές μας περιοχές, στα περιαστικά δάση που αγωνιούν κάθε καλοκαίρι και αισθάνονται ότι κάποιοι λίγοι  βάζουν σε ρίσκο τις ζωές τους, των παιδιών τους, των οικογενειών τους. Φτάνει, αρκετά, ως εδώ αυτό, κύριε Αυτιά. Η πρόληψη πρέπει να είναι στρατηγικά ανώτερη από την αντιμετώπιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η πρόληψη θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων.

Related post