Ελ Σαλβαδόρ: “Πράσινο φως” στον πρόεδρο Μπουκέλε από το Κογκρέσο να διεκδικήσει επανεκλογή

 Ελ Σαλβαδόρ: “Πράσινο φως” στον πρόεδρο Μπουκέλε από το Κογκρέσο να διεκδικήσει επανεκλογή

Την έγκριση του Κογκρέσου στο Ελ Σαλβαδόρ πήρε χτες βράδυ ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές την 4η Φεβρουαρίου του 2024. Ο Μπουκέλε υπέβαλε αίτημα αδείας αποχής απο τα καθήκοντα του για το λόγο αυτό παρά το γεγονός γεγονός ότι ο θεμελιώδης νόμος απαγορεύει τις διαδοχικές προεδρικές θητείες.

Η σαλβαδοριανή εθνική αντιπροσωπεία, όπου την πλειοψηφία των εδρών έχει το κόμμα του κ. Μπουκέλε, οι Νέες Ιδέες, διευκρίνισε πως θα τον αναπληρώσει κατά τη διάρκεια της «άδειας» στα προεδρικά καθήκοντα η Κλαούδια Ροδρίγκες, η ως τώρα επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Δημοτικών Έργων.

Η κυρία Ροδρίγκες έχει εργαστεί στο παρελθόν σε επιχειρήσεις της οικογένειας Μπουκέλε. Υπήρξε επίσης συνεργάτιδά του όταν ο σημερινός πρόεδρος ήταν ακόμη δήμαρχος της Νουέβο Κουσκατλάν και της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Ο αρχηγός του κράτους, 41 ετών, στην εξουσία από το 2019, είχε καταστήσει σαφές από πέρυσι πως θα διεκδικούσε την επανεκλογή του. Το κυβερνών κόμμα τον ανέδειξε στην παραταξιακή διαδικασία τον Ιούλιο υποψήφιό του για το αξίωμα — χωρίς αντίπαλο. Συνυποψήφιος του θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος Φέλιξ Ουγιόα.

Κανείς, μέχρι σήμερα, προκάτοχος του Ναγίμπ Μπουκέλε δεν διεκδίκησε δεύτερη συναπτή προεδρική θητεία.

Ο νικητής των εκλογών του Φεβρουαρίου θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιουνίου. Αν επανεκλεγεί, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, ο κ. Μπουκέλε θα παραμείνει στην εξουσία ως τουλάχιστον το 2029.

Ο δεξιός πρόεδρος συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλής ηγέτες στη Λατινική Αμερική, κατά δημοσκοπήσεις, κυρίως χάρη στον «πόλεμο κατά των συμμοριών» που εξαπέλυσε το 2022, παρά τις επικρίσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις μεθόδους του και τις καταγγελίες πολιτικών του αντιπάλων για αυταρχισμό κια παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: ertnews.gr

Related post