Βρετανικό Μουσείο: Επιστρέφει στην Αθήνα η Υδρία του Μειδία για την έκθεση του μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ»

 Βρετανικό Μουσείο: Επιστρέφει στην Αθήνα η Υδρία του Μειδία για την έκθεση του μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ»

Για πρώτη φορά εδώ και 250 χρόνια αρχαίο ελληνικό αγγείο επιστρέφεται ως δάνειο από το βρετανικό μουσείο στο μουσείο της Ακρόπολης. Η Υδρία του Μειδία βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο από τον 18ο αιώνα και έρχεται στην Ελλάδα για την μεγάλη έκθεση του μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ».

Το ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο μεγαλύτερο των 50 εκατοστών, αγοράστηκε από τον Βρετανό επιτετραμμένο στη Νάπολη της Ιταλίας Γουίλιαμ Χάμιλτον στα 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772. Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.

Μετά την έκθεσή του στην Αθήνα που θα διαρκέσει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, το αγγείο θα μεταφερθεί στο Παρίσι για να παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου.

Ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει στα βρετανικά μέσα ο συγκεκριμένος δανεισμός, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά επίσης, και λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, που επανέλαβε την επιθυμία του για μία συμφωνία, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι προτίθεται να αναγνωρίσει την κυριότητα των Γλυπτών.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Πηγή: ertnews.gr

Related post