Ισπανία: Aμνηστία, οικονομία και πολιτική ομαλότητα τα βασικά θέματα συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που έδωσε ο Σάντσεθ

 Ισπανία: Aμνηστία, οικονομία και πολιτική ομαλότητα τα βασικά θέματα συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που έδωσε ο Σάντσεθ

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην TVE μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για δεύτερη κυβερνητική θητεία, ο Πέδρο Σάντσεθ θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσει την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, εν αναμονή της πιθανής εκλογής της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αναγνώρισε ότι θα είναι δύσκολο καθώς υπήρξε “πολύ στενή συνεργάτης του σε δύσκολες στιγμές”, όπως υπογράμμισε.

Η βασική διαμάχη των ημερών στην Ισπανία, που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο είναι η αμνηστία Καταλανών αυτονομιστών που θα συζητηθεί στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες καθώς έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο , το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία. Στη συνέντευξη του ο Σάντσεθ, δικαιολόγησε τον νόμο περί αμνηστίας – με τον οποίο ήταν κατηγορηματικά αντίθετος πριν από τις εκλογές – και υποστήριξε ότι χρειάστηκε να αλλάξει γνώμη καθώς όπως είπε: «Δεν ήταν το επόμενο βήμα που ήθελα να κάνω, αλλά είναι συνεπές με την πολιτική ομαλοποίησης και σταθεροποίησης της Καταλονίας».

Λόγω της μεγάλης διάστασης που λαμβάνει το θέμα και ήδη απασχόλησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Λαϊκού Κόμματος, η Ισπανία ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια τους αρμόδιους επιτρόπους για το ζήτημα ώστε να μην τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Προεδρίας και Δικαιοσύνης, Φέλιξ Μπολάνιος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ενημερώνει για την αμνηστία τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, Didier Reynders, την αντιπρόεδρο Αξιών και Διαφάνειας της Κομισιόν, Věra Jourová.

Τέλος, ο Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε ότι θα παραταθούν οι τρέχοντες Προϋπολογισμοί του κράτους μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, με την πρόθεση οι νέοι, να εγκριθούν, το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Πηγή: ertnews.gr

Related post