Χιλιάδες παιδιά ενώνουν τις φωνές τους για την κλιματική κρίση και ελπίζουν να εισακουστούν στην COP28

 Χιλιάδες παιδιά ενώνουν τις φωνές τους για την κλιματική κρίση και ελπίζουν να εισακουστούν στην COP28

Η UNICEF δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήχθη μέσω της πλατφόρμας U-Report, με θέμα «Τι πιστεύουν τα παιδιά και οι νέοι για την κλιματική κρίση», ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Η δημοσκόπηση εστιάζει στο κατά πόσο τα παιδιά και οι νέοι διαθέτουν τις δεξιότητες και την εκπαίδευση για να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, και αποτέλεσε μέρος μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας της UNICEF στην οποία συμμετείχαν 771,000 παιδιά και νέοι από 59 χώρες. Αυτή η συντονισμένη δράση μέσω της πλατφόρμας του U-Report είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της UNICEF με το YOUNGO, το επίσημο δίκτυο της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), και το COP28 Youth Climate Champions, προκειμένου να εισακουστούν οι φωνές χιλιάδων παιδιών και νέων για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, πήραν μέρος στη δημοσκόπηση συνολικά 422 UReporters. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (60%) ήταν μεταξύ 15-19 ετών, ενώ το 16% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών. Τα κορίτσια συμμετείχαν πιο ενεργά, αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από τους μισούς (65%) των ερωτηθέντων.

Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων στην πλατφόρμα του U-Report Greece, τα παιδιά και οι νέοι που συμμετείχαν κατέθεσαν τη γνώμη τους σχετικά με τις γνώσεις και την εκπαίδευση που λαμβάνουν στο σχολείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ μοιράστηκαν ιδέες για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν τις κλιματικές πολιτικές στη χώρα τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 55% των παιδιών θεωρούν ότι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ μόλις το 22% δήλωσε ότι έχει μάθει αρκετά για την κλιματική αλλαγή στο σχολείο. Το 60% θεωρεί ότι μπορεί συμβάλει στη βελτίωση των κλιματικών πολιτικών της Ελλάδας, ωστόσο μόνο το 10% αισθάνεται ότι ξέρει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Στέλνοντας το δικό της μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετέχουν στο COP28, μια 15χρονη U-Reporter από τη Θεσσαλία δηλώνει:

«Πολιτικοί ηγέτες, ήρθε η ώρα να δράσετε τώρα χωρίς να υπολογίσετε οικονομικά συμφέροντα. Ήρθε η ώρα ο πλανήτης να δράσει ενωμένος για να σώσει το σπίτι του. Η παιδεία και η επένδυση στην εκπαίδευση θα δώσουν νέα όραμα στους νέους, για να αναδημιουργήσουμε έναν πιο υγιή πλανήτη».

Μια 17χρονη U-Reporter από την Αττική υπογραμμίζει επίσης ότι:

«Είναι σημαντικό όλοι μας να αντιληφθούμε την ανάγκη να δράσουμε άμεσα και να μην αρκούμαστε μόνο σε θεωρητικές λύσεις. Γιατί τελικά κάθε καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον έχει άμεσες συνέπειες σε εμάς τους ίδιους, την υγεία μας, τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τροφοδότησαν την Παγκόσμια Δήλωση των Νέων και θα παρουσιαστούν στη διάρκεια  του COP28, δίνοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των παιδιών και των νέων από τους παγκόσμιους ηγέτες.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την Ελλάδα στη σελίδα του U-Report Greece.

Πηγή: ertnews.gr

Related post